1. Acasă
  2. Blog
  3. Interviu de angajare
  4. Cum să scrii o scrisoare de mulțumire pentru o ofertă de angajare (cu exemple ce pot fi copiate)
Scris de Debbie BrideDebbie Bride

Cum să scrii o scrisoare de mulțumire pentru o ofertă de angajare (cu exemple ce pot fi copiate)

15 minute de lectură
Cum să scrii o scrisoare de mulțumire pentru o ofertă de angajare (cu exemple ce pot fi copiate)
Felicitări pentru oferta primită! Sigur vezi lumea în culori mai vii acum, oricât de obositor a fost procesul de angajare. De aceea, acum e momentul să scrii și să trimiți o scrisoare de mulțumire pentru ofertă. În doar câțiva pași simpli, vei bifa mai multe obiective comunicaționale cu o singură scrisoare simplă, dar adaptabilă.

Ofertele de angajare îți ridică moralul mai mult ca orice altceva, mai ales dacă le primești după ce ai căutat din greu un loc de muncă. Chiar dacă te-ai decis să refuzi oportunitatea oferită, recompensa pentru eforturile tale te va încânta.

Oricum ar fi, trebuie să redactezi o scrisoare de mulțumire, iar asta, cât mai curând posibil. Promitem că nu va dura mult și nu va fi dificil de scris. Îți prezentăm o serie de pași simpli, dar și sfaturi, modele și exemple după care să te orientezi. Iată aspectele discutate în acest blog:

  • Ce este o scrisoare de mulțumire pentru o ofertă de angajare?
  • Care sunt scopurile sale?
  • Cum se scrie o scrisoare de mulțumire pentru o ofertă de angajare
  • Modele și exemple

Ai nevoie de ajutor pentru a crea un CV profesionist? Încearcă modelele noastre de CV testate în practică și începe să-ți redactezi CV-ul.

Ce este o scrisoare de mulțumire pentru o ofertă de angajare?

Poate că ți se pare evident, dar principalul scop al unei scrisori de mulțumire pentru o ofertă de angajare este cel de a-ți exprima în scris recunoștința față de angajator.

Totodată, în această situație, scrisorile de mulțumire arată și dacă accepți sau respingi oferta de angajare. În ele poți pune și întrebări despre post sau poți cere ca detaliile angajării să fie definitivate.

De obicei, destinatarul căruia îi este adresată scrisoarea de mulțumire este și persoana care ți-a oferit postul: de exemplu, responsabilul de angajări cu care ai tot interacționat de când ai început să candidezi.

Sfat profesionist

Cum arată o scrisoare de mulțumire pentru o ofertă de angajare și cum este trimisă

Se acceptă oricare dintre următoarele modalități de creare și trimitere a unei scrisori de mulțumire pentru o ofertă de angajare:

  • În corpul unui mesaj e-mail – cu numele tău și cu un „mulțumesc” în subiect
  • Un document separat, sub forma unei scrisori profesionale:
  • Fie ca atașare, fie cu link la un mesaj e-mail principal
  • O versiune tipărită trimisă prin poștă sau înmânată personal

Indiferent pentru care optezi, folosește o formă de adresare prin care să-i spui destinatarului pe nume: „Stimată dnă [Nume de familie]”. În plus, încheie cu o formulă precum „Cu stimă” sau „Cu respect” deasupra numelui tău.

De ce este importantă și utilă o scrisoare de mulțumire pentru o ofertă de angajare?

La prima vedere, o scrisoare de mulțumire este trimisă doar în semn de politețe. Îți arăți recunoștința nu numai pentru oportunitatea profesională oferită, ci și pentru timpul și atenția acordate candidaturii tale în timpul procesului de recrutare. Și totuși, acest instrument de comunicare simplu și direct se pretează la incredibil de multe situații.

Acceptarea ofertei

Cel mai bun mod de a accepta oficial și în scris oferta este oferit de scrisoarea de mulțumire. Se recomandă să o trimiți chiar dacă ai acceptat-o verbal în timpul unei conversații telefonice sau în persoană. Dacă continui procesul cu o scrisoare, pui bazele viitoarei comunicări între angajat și angajator. Deși nu are rolul de a înlocui un acord de angajare în niciun sens contractual, ea are un scop administrativ util.

Scrisorile de mulțumire pentru oferta de angajare îți dau și o foarte bună ocazie de a pune întrebări despre post, de a confirma detaliile contractului de muncă și de a solicita purtarea unor noi discuții pentru a definitiva procesul.

Mulțumesc, dar mă mai gândesc

În scrisorile de mulțumire pentru oferta de angajare poți și să refuzi elegant oportunitatea oferită, arătându-ți totuși recunoștința. Astfel, interacțiunile recente cu acest angajator se încheie într-o notă pozitivă, lăsând loc de „bună ziua” și de contacte ulterioare.

Având în vedere timpul și efortul investit de ambele părți, o scrisoare de refuz respectuoasă și bine formulată nu dă nimănui senzația că a fost dat la o parte și că nu a meritat să fie luat în calcul. În esență, ea cizelează o primă impresie convingătoare pe care ai creat-o și promovat-o de la bun început.

Redactarea unei scrisori de mulțumire după primirea unei oferte

Ți-am mai spus că nu-ți va fi greu și nici nu-ți vei consuma timpul prețios scriind această scrisoare. Este unul dintre cele mai scurte și simple documente din arsenalul tău profesional, care trebuie să conțină, pe rând, aceste părți:

O mulțumire.

  • Acceptarea sau refuzul ofertei de angajare.
  • Solicitarea de detalii sau confirmarea lor și pașii următori.
  • Oferirea datelor de contact și o nouă mulțumire.

Acum vom vedeam mai îndeaproape ce trebuie să spui la fiecare pas.

1. Începem cu începutul: mulțumește

Treci direct la subiect și spune de ce trimiți scrisoarea: tu îi mulțumești cititorului pentru oferta pe care ți-a făcut-o. Mai ales dacă vorbim despre un angajator de anvergură, spune-i pe nume când îi mulțumești (eventual, trecând și departamentul sau divizia) și precizează funcția lui.

Oferă și ceva context când arăți cât apreciezi că ai fost luat în calcul. Dacă altcineva în afară de destinatar a fost implicat în etapele anterioare (de exemplu, ți-ai citit dosarul de candidatură, a participat la interviu sau ți-a cerut și alte informații) menționează și numele acelei persoane.

2. Partea cu „da” sau „nu”: acceptă sau refuză oferta

Acum urmează partea în care răspunzi direct la oferta de angajare propriu-zisă, pe care o accepți sau refuzi. În primul caz, nu e nicio problemă dacă pari în culmea fericirii! Totuși, textul trebuie să sune și firesc, fără sentimentalisme ieftine.

Respingerea unei oferte de angajare cere puțin mai multă diplomație. Trebuie să arăți politețe, respect și profesionalism, însă trebuie să se întrevadă și o nuanță sincer personală. Mai bine mai direct decât distant – dar nici prea tranșant. Nu trebuie să pari rece, detașat, evaziv sau artificial.

Ai putea preciza pe scurt motivul pentru care nu refuzi postul, dar nu trebuie nici să intri în detalii. Arată-ți dorința de a păstra legătura cu angajatorul dacă apar oportunități viitoare.

3. Cu ochii spre viitor: cere clarificări sau confirmă detaliile și pașii următori

Ai acceptat oferta, dar probabil că vrei să confirmi ce s-a convenit până la momentul respectiv. Totuși, nu te lungi și folosește-te de această secțiune ca punct de lansare pentru alte discuții în care clarifici și definitivezi detaliile. Ai putea doar să arăți că ai disponibilitate pentru o întâlnire sau un apel telefonic în acest sens.

4. Mulțumesc din nou

Încheie scrisoarea în așa fel încât angajatorul să te poată contacta cu ușurință. Trece-ți datele de contact în paragraful final, urmate de cuvinte finale de mulțumire.

Sfat profesionist

Corectează și perfecționează

Este sfatul nostru pe care-l dăm cel mai des când vine vorba de redactare, iar el este cu atât mai important într-o scrisoare de mulțumire, oricât de scurtă ar fi ea. Nu te grăbi să o trimiți: asigură-te că ai corectat-o la sânge și că ai și revizuit ce trebuie.

Greșelile ortografice și de gramatică arată amatorism. În plus, formatul trebuie să fie aerisit și consecvent, claritatea și concizia trebuie să transpară din toate frazele, iar și tonul trebuie să fie politicos. În primul rând, verifică și iar verifică numele destinatarului și scrierea lui corectă.

Modele și exemple de scrisori de mulțumire pentru oferte de angajare

Nu ezita să adaptezi modelele și exemplele de mai jos în propriile tale cuvinte. Ele ilustrează scrisorile de mulțumire pe care le-ai putea folosi când accepți sau refuzi o ofertă de angajare. O versiune are formatul potrivit pentru încorporarea în textul unui mesaj de e-mail, iar cealaltă este un document separat atașat la un mesaj de e-mail sau la care se ajunge printr-un link. În al doilea caz, el poate fi tipărit și semnat, apoi trimis prin poștă.

1: Mulțumiri pentru oferta de angajare și acceptarea ei - format de mesaj prin e-mail

Model de mesaj e-mail adaptabil: mulțumiri pentru oferta de angajare și acceptarea ei

Subiect: <Numele tău> Mulțumiri și acceptare

Stimate <Nume destinatar>,

Vă mulțumesc că mi-ați oferit oportunitatea de a lucra la <nume angajator> ca <funcție sau descriere a postului>. Aprecierez timpul acordat evaluării candidaturii mele <detaliați dacă este cazul>.

Îmi face plăcere să accept postul și aștept cu nerăbdare să <indică un aspect legat de proiect, locul de muncă sau data începerii>.

Deocamdată, aș dori să clarific <indică aspectul care ridică întrebări sau pe care vrei să îl confirmi>. Vă rog să mă contactați la <telefon și/sau email> pentru a programa o discuție când doriți și a stabili pașii următori.

Din nou, vreau să vă mulțumesc pentru această oportunitate. Îmi face multă plăcere să încep activitatea la <nume angajator>!

Cu stimă,

<Numele tău>

S-a copiat!

Următorul model de scrisoare de mulțumire și acceptare se bazează pe modelul de e-mail de mai sus.

Exemplu de mesaj e-mail adaptabil: mulțumire și acceptarea ofertei de muncă

Subiect: Ana Cernea Mulțumiri și acceptare

Stimate dle Neagu,

Vă mulțumesc că mi-ați oferit oportunitatea de a lucra la Tech4All ca programator junior. Sunt foarte recunoscătoare pentru timpul și atenția acordate candidaturii mele din partea echipei de recrutare.

Îmi face plăcere să accept postul și abia aștept să mă alătur echipei dedicate de programatori și ingineri software.

Deocamdată, aș dori să clarific detaliile procesului inițial - mai exact, care vor fi primii pași în prima mea zi de muncă. Vă rog să mă contactați la 0755 123 456 pentru a programa o discuție când doriți și a stabili pașii următori.

Din nou, vreau să vă mulțumesc pentru această oportunitate extraordinară. Abia aștept să încep la Tech4All!

Cele mai bune urări,

Ana Cernea

S-a copiat!

2: Mulțumire pentru ofertă și refuz - formatul scrisorii

Model de scrisoare adaptabil: mulțumire pentru ofertă și refuz

<Numele meu>
<Adresa mea>
<Numărul meu de telefon>
<E-mailul meu>

<Dată>

<Nume destinatar>
<Funcție destinatar>
<Nume angajator>
<Adresă destinatar>
 

Stimate <nume destinatar>,

Vă mulțumesc că mi-ați oferit oportunitatea de a lucra la <nume angajator> ca <titlu sau descriere a postului>. Apreciez timpul și atenția acordate candidaturii mele <detaliați dacă este cazul>

Regret să vă anunț că am decis să refuz oferta în acest moment. Am o altă ofertă <detaliați dacă doriți>, iar respectiva alternativă părea mai potrivită pentru situația mea actuală.

Deoarece am avut ocazia de a <cunoștințe sau informații noi care au ieșit la iveală în timpul procesului de angajare>, am fost și mai <specificați impresia> decât oricând legat de <un aspect impresionant despre organizație>. Sunt în continuare interesat de <ceva despre activitățile/afacerile/realizările organizației> și sper să menținem contactul.

Din nou, vreau să vă mulțumesc pentru oportunitatea oferită de <nume angajator>.

Cu stimă,
 

<Numele meu>

S-a copiat!

Următorul exemplu de scrisoare de mulțumire pentru oferta de angajare și refuz se bazează pe modelul  de scrisoare de mai sus.

Exemplu de scrisoare adaptabilă: mulțumire pentru ofertă și refuz

Mihai Popescu
Strada Lalelelor nr. 5, București
0754 123 654
[email protected]

10 august 2022

Doamna Ioana Marinescu
Manager Resurse Umane
Ask IT SRL
Bulevardul Unirii nr. 3, București

Dragă doamnă Marinescu,

Vă mulțumesc că mi-ați oferit oportunitatea de a lucra la Ask IT ca analist de business. Apreciez timpul și atenția acordate candidaturii mele, în special în timpul interviului de săptămâna trecută cu membrii comitetului de recrutare.

Regret să vă anunț decizia mea de a refuza postul în acest moment. Am avut o ofertă diferită din motive doar parțial asociate, iar alternativa părut mai potrivit pentru situația mea actuală.

Având ocazia să obțin perspective de primă mână asupra abordărilor dvs. inovatoare privind îngrijirea clienților și atmosfera dinamică a echipei, m-a lăsat și mai impresionat decât oricând de reputația de excelență a companiei Ask IT. Mă interesează în continuare succesul companiei dvs. și sper să menținem contactul.

Din nou, vreau să vă mulțumesc pentru oportunitatea oferită de Ask IT.

Cu stimă,

 

Mihai Popescu

S-a copiat!

Aspecte esențiale în scrisorile de mulțumire

  • Trimiterea unei scrisori de mulțumire după primirea unei oferte de angajare este întotdeauna ideea ce mai bună, iar ea trebuie trimisă imediat.
  • Ea nu îți arată doar recunoștința față de angajator, ci este și locul ideal în care accepți sau refuzi oficial oferta de muncă. Scrisoarea ta de mulțumire și acceptare poate include întrebări despre post sau o solicitare de a discuta și definitiva alte detalii. Dacă refuzi postul, poți să-ți transmiți recunoștința, dar și dorința ta de a menține contactul.
  • Redactarea unei scrisori de mulțumire pentru o ofertă de angajare este o sarcină simplă și directă, care implică doar câțiva pași clari. Ea este și mai simplă dacă folosești modelele și exemplele adaptabile pe care ți le-am pus la dispoziție.
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul
Distribuie acest articol
Alte lecturi
Ajutor CV-uri10 minute de lectură
Cum trecem hobby-uri în CV
Cum trecem hobby-uri în CV
Ajutor CV-uri9 minute de lectură
Cele peste 100 de competențe digitale din CV, cu bune și cu rele
Cele peste 100 de competențe digitale din CV, cu bune și cu rele
Ajutor CV-uri20 minute de lectură
Abilități soft pentru CV-uri
Abilități soft pentru CV-uri
Ajutor CV-uri20 minute de lectură
Puncte tari și puncte slabe (și cum să le prezinți când îți cauți un loc de muncă)
Puncte tari și puncte slabe (și cum să le prezinți când îți cauți un loc de muncă)
Parcurge toate articolele
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri