1. Blog
  2. Ajutor CV-uri
  3. Puncte tari și puncte slabe (și cum să le prezinți când îți cauți un loc de muncă)
Scris de Susan ShorSusan Shor

Puncte tari și puncte slabe (și cum să le prezinți când îți cauți un loc de muncă)

20 minute de lectură
Puncte tari și puncte slabe (și cum să le prezinți când îți cauți un loc de muncă)
Ai programat un interviu pentru jobul mult visat. Super! Vrei să fii cel mai atractiv candidat și știi că vor apărea anumite întrebări, întâi „Care sunt punctele dvs. tari?”, apoi „Care sunt punctele dvs. slabe?”. Totuși, vorbim despre un job excelent și vrei să dai un răspuns pe măsură.

Știi că vei avea emoții pentru că ții neapărat să reușești. Oare ce anume caută cei de la HR când pun eterna întrebare: „Care sunt punctele dvs. tari și care sunt punctele tale slabe?” Ce exemple ai putea da și cum le-ai putea adapta la situația ta personală fără să recurgi la vechile clișee? („Cel mai mare punct forte al meu ? Sunt prea muncitor... Un exemplu de punct slab? Vai, perfecționismul ăsta...”). Fă-te remarcat cu un răspuns personalizat, care să pună în prim-plan necesitățile rolului. Vorbește despre un punct tare cu care puțini alții se mai pot lăuda și un punct slab care nu contează așa de mult în ecosistemul companiei.

Dacă te interesează niște exemple excelente de puncte tari și puncte slabe din CV, încearcă exemplele noastre de CV și modelele noastre de CV care îți asigură un loc de muncă.

Exemple de răspunsuri la întrebarea „Care sunt principalele dvs. puncte tari?”

Intervievatorul nu caută un răspuns monosilabic la întrebarea privind punctele forte. Trebuie să vii cu o relatare care să îți susțină afirmația. Când ai răspunsurile la tine, vei putea să-i și arăți de ce punctul tău forte te definește drept candidatul ideal. Mai jos vei găsi cinci soluții pentru întrebarea: „Care este principalul dvs. punct forte?”

1. O perspectivă de ansamblu

Principalul meu punct forte este capacitatea de a privi în ansamblu. Nu mă mulțumesc doar cu detalii. La locul de muncă actual, mi s-a cerut să revizuiesc documentația unei aplicații software. Am înțeles că aș putea simplifica procesul de revizuire pentru întreaga documentație și am prezentat ideea șefului de echipă. Sugestia a redus multe ore din proces și a permis echipei să dezvolte noi aplicații.

Observă că răspunsul nu se rezumă doar la a spune care este acel punct forte, ci explică și modul în care acesta se manifestă la locul de muncă și ce beneficii aduce companiei. Explică punctul forte în termeni pe înțelesul tuturor și arată detaliat ce relevanță ar avea pentru un potențial angajator.

2. Un om pentru oameni

Eu sunt mai sociabil din fire. Prin asta, nu vreau să spun doar că mă înțeleg bine cu colegii. Mă mândresc cu felul în care creez legături. Sunt „interfața” dintre departamentul de dezvoltare produs și cel de marketing. Săptămâna trecută, am reușit să clarific o neînțelegere legată un produs care ar fi putut crea o campanie de marketing înșelătoare.

În acest caz, răspunsul arată ceea ce înseamnă „sociabil” pentru candidat. În timpul interviului, asigură-te că angajatul de la HR înțelege exact ce înseamnă acel punct forte pentru tine. Abilitățile de comunicare și socializare stau la baza unuia dintre cele mai „clamate” puncte tari, așa că va trebui să pui răspunsul în cât mai mult context. Care este impactul tău asupra celorlalți?

3. Versatilitatea/adaptabilitatea

Sunt ca un libero la fotbal, fiindcă sunt foarte versatil. În departamentul meu, mă pot ocupa de aproape orice. De fapt, în ultimele șase luni, am înlocuit doi colegi plecați în concediu medical și m-am ocupat și de propriile sarcini deja trasate.

Acest răspuns nu ilustrează doar versatilitatea candidatului, ci pune în evidență spiritul de echipă și dorința de a contribui când este cazul. Debordează de îndrăzneală și entuziasm. Interviul trebuie să fie plin de astfel de momente în care ochii să-ți strălucească de mândrie. Intervievatorul tău va crede fiecare cuvânt (și de aici, și din tot ceea ce urmează).

4. Orientare spre detalii

Vi s-ar părea evident ca un contabil să spună cât de atent este la detalii, dar acesta chiar este cel mai mare punct forte cu care contribui. Este unul dintre motivele pentru care am ales acest domeniu. Pur și simplu îmi place să văd cum se echilibrează conturile și că bugetul are logică. Nu pot afirma că mă bucur și să găsesc erori, dar mă simt mândru când reușesc să găsesc mici scăpări care pot deveni mari probleme.

În acest exemplu, cel intervievat recunoaște că atenția lui față de detalii nu este ceva special în cazul contabililor, dar știe și că este totuși o calitate necesară. În răspuns explică și de ce îi place ceea ce face. Un angajator care are nevoie de persoane atente la finanțe se va bucura să audă asta.

5. Adaptabilitatea

Domeniul educației este în plină dezvoltare și se schimbă rapid. Datorită adaptabilității mele, am reușit să fiu cel mai bun profesor posibil, în ciuda schimbărilor din programă și din lumea tehnologiei. Acum, pot să trec de la structurarea informațiilor pentru elevi la structurarea adevăratei lor surse: manualele pe care le voi redacta.

În acest caz, răspunsul „adaptabilitate” demonstrează o abilitate esențială pe care angajatorii o caută adesea, dar cel intervievat profită de ocazie pentru a strecura o informație în plus, și anume că această trăsătură permite și o schimbare de carieră.

Cum răspunzi la întrebarea „Care sunt cele trei puncte forte cu care contribui în ceea ce faci?”

Pentru a veni cu cel mai bune răspuns la această întrebare, creează grupuri de puncte forte care se completează reciproc înainte de interviu. S-ar putea chiar să poți veni cu o relatare care să le ilustreze pe toate trei. Iată câteva liste de exemple de puncte forte care pot da rezultate, plus scurte idei despre felul în care se aplică la aceleași reușite.

Această întrebare cere un răspuns mai specific despre punctele forte cu care contribui într-o anumită funcție, așa că trebuie să pui pe primul loc cerințele postului. Dacă începi cu aspecte non-esențiale, înseamnă că nu înțelegi foarte bine ce așteptări are angajatorul.

1. Entuziast, deschis la colaborare, onest

Ai mai lucrat la un proiect într-o echipă și ți s-au recunoscut meritele? Atunci, sigur ai punctele forte descrise mai sus. Arată cât de mult au contat aceste trăsături. Ele nu sunt utile doar dacă stai într-un colț al camerei și faci ceea ce ți se zice.

2. Determinare, dedicare, perfecționare continuă

Dacă ai obținut un certificat sau o diplomă cât lucrai cu normă întreagă sau te-ai reapucat să înveți pentru a-ți schimba cariera, înseamnă că cele trei puncte forte de mai sus ți se potrivesc. Ele arată și că ai căpătat noi competențe la locul de muncă printr-un program de mentorat sau un alt program de formare din companie. Ai grijă să nu te pierzi în sinonime: fiecare atu individual trebuie să impresioneze.

3. Creativitate, leadership, abilități tehnice

Încearcă să treci aceste puncte forte pentru a ilustra momentul în care ai găsit o soluție unică la o problemă tehnică și te-ai ocupat de implementarea ei. Combinația dintre creativitate și abilitățile tehnice necesare te va avantaja în multe cariere.

Acum, trecem la punctele slabe.

Cum abordăm întrebarea: „Care este principalul tău punct slab?”

Această întrebare te poate pune în dificultate dacă nu ești pregătit. Puncte slabe? Oare chiar vreau să recunosc că am puncte slabe? Da, chiar vrei. Dacă spui că nu ai puncte slabe, pari fie că nu te cunoști deloc, fie că ești ipocrit.

Aici e șmecheria: îți descrii cât mai modest o abilitate, niște cunoștințe sau o trăsătură de personalitate la care încă lucrezi și o îmbunătățești. Dacă ar fi să rescriem în formă matematică, am zice așa: conștientizarea punctelor slabe = punct forte, DAR conștientizare+acțiune corectivă = progres, iar tu crești în ochii angajatorului. Cei de la HR vor să vadă cum treci peste obstacole, așa că dă exemple care să arate cum abordezi provocările din viața profesională.

Poți opta și pentru un punct slab care ar putea fi văzut drept punct forte într-un alt context. Sunt adesea două fețe ale aceleiași monede. Nu o face totuși pe deșteptul.

A, și încă ceva: nu include în exemplele de puncte slabe nicio calitate indispensabilă pentru acel job!

Lista punctelor slabe care nu te vor descalifica

Așa cum am mai spus, încearcă să vii cu puncte slabe autentice, care să nu fie însă esențiale pentru postul căutat. Înainte de interviu, interesează-te și află care sunt cerințele fundamentale din fișa postului și dă exemple de puncte slabe care să nu-ți afecteze candidatura. Fii curajos și nu te pierde în banalități.

Iată o listă de puncte slabe „recomandate”:

  • Teama de a vorbi în public: o anxietate frecvent întâlnită și greu de blamat. Cu excepția cazului în care mergi la vreun TEDx sau ai prezentări frecvente în fața clienților și colegilor, probabil că nu îți va afecta activitățile zilnice.
  • Dezordinea în spațiul de lucru: o problemă ușor de gestionat, întâlnită iar în cazul multor angajați. Nu contează, mai ales dacă mergi la un interviu pentru un post la distanță.
  • Probleme la delegarea sarcinilor: cu condiția să nu fii manager, înseamnă în mare parte că te achiți de toate sarcinile fără să mai ceri ajutor.
  • Lipsa de experiență în utilizarea unui software sau pentru alte responsabilități de ordin secund: lipsa de experiență este o slăbiciune doar până când capeți respectiva experiență. Nu indica acest punct slab dacă softul este important în munca ta, dar, dacă îl folosești doar ocazional, merge.
  • Reticență față de birocrație: ce, există vreun om pe planeta asta căruia să-i placă hârțogăraia?
  • Lipsa de echilibru între viața profesională și cea personală: este un alt mod de a spune că muncești prea mult sau prea intens. Nu este neapărat o problemă, atât timp cât nu te epuizezi.
  • Incisivitate în sugestii sau critici: probabil că va fi puțin mai greu să convingi cu acest punct slab, dar numai dacă pari prea dur la interviu. Dacă l-ai conștientizat, probabil că te ocupi de problemă.
  • Autocritică: când ești prea dur cu tine însuți, mai mult creezi o problemă pentru tine decât pentru angajatorul tău, numai să nu te blochezi din teama de a greși.
  • Reticența la risc: nu e grav. În funcție de rolul tău, s-ar putea ca riscurile să nu fie bine-venite.
  • Probleme la comunicarea ideilor în grupuri mari: Aici se combină teama de a vorbi în public cu puțină timiditate, dar și acest aspect se rezolvă rapid.

Exemple de răspunsuri la întrebarea „Care sunt principalele tale puncte slabe?”

La fel ca la cele mai bune răspunsuri la întrebarea „Care sunt punctele tale forte?”, atunci când ești întrebat „Care sunt punctele tale slabe?”, cele mai bune răspunsuri vor fi cele care spun o poveste. În cazul listei de puncte slabe, trebuie ca povestea spusă să arate cum te-ai ocupat de un punct slab sau ce ai făcut sau faci în legătură cu el.

Poți să descrii un episod în care ai impresionat prin performanțele profesionale, cu condiția să existe și o morală a poveștii.

Iată cinci exemple de răspunsuri la această întrebare descurajantă: „Care este principalul tău punct slab?”

1. Teama de a vorbi în public

Mă emoționez când trebuie să fac o prezentare în fața unui grup mare. La prima încercare, șeful meu a fost nevoit să ia cuvântul și să citească prezentarea, fiindcă nu mai puteam vorbi. Acum, mă simt bine dacă apar doar în fața colegilor din companie. Când apar în fața unui grup mai mare, exersez pentru a mă simți mai în largul meu, dar tot am emoții. Îmi vine mai ușor dacă am un colaborator care prezintă alături de mine. 

Persoana intervievată discută despre o anxietate des întâlnită și apoi detaliază metodele pe care le folosește pentru a rezolva problema. E bine să discuți despre temerile pe care le-ar putea avea și un manager sau de care poate suferă cineva din echipă. Dacă slăbiciunea nu afectează performanțele altora, probabil că vei putea face față și tu.

2. Un birou dezordonat.

Ce chestie! Să vedeți ce birou am acasă. Am numai notesuri peste tot! Era și mai rău când lucram fizic la birou. Colegii râdeau și ziceau că o să-mi tragă o țiplă de la baza unui vraf de acte numai ca să vadă cum cad toate pe jos! Din fericire, acum lucrăm cu mult mai puține fișiere fizice și îmi vine mult mai ușor să-mi organizez biroul. Mi-am creat obiceiul de a aduna toate notele la sfârșitul zilei și de a mă ocupa de toate sarcinile nefinalizate.

Este un răspuns mai lejer, care arată că ai multă personalitate. În plus, îi spui intervievatorului că problema este în bună parte rezolvată. Cu puțin umor, poți destinde atmosfera la interviu, iar dacă iei puțin în glumă această întrebare, poți evita să ajungi în zone mai puțin plăcute ale discuției

3. Autocritica

În trecut, mă tot gândeam la toate micile greșeli sau stângăcii comise și mă gândeam că am făcut numai eșecuri. M-a blocat puțin și am ajuns să ratez câteva termene-limită, făcându-mi griji pentru lucruri mărunte. În timp, am învățat că trebuie să-ți studiezi greșelile și să încerci să te perfecționezi, dar nu să trăiești în trecut. Cum zicea un mentor de-al meu, „perfecțiunea este dușmanul progresului”. 

Acest răspuns combină elemente de autocritică și perfecționism, dar îi arată și angajatului de la HR că acel candidat are o atitudine deschisă față de mentorat și dezvoltarea personală. Unii ar zice că este o abordare cam sentimentalistă. Totuși, nu trebuie nici să pară că te înjosești.

4. Reticența față de birocrație

Îmi cam pierd răbdarea când un proiect se blochează din cauză că lipsesc documente sau când primesc răspunsuri contradictorii de la diferite niveluri ale conducerii. În postul actual, sunt în situații de genul „dă-l mai tare și închide-l”. Tragem tare până atingem obiectivul, apoi proiectul se blochează din altă direcție. De aceea am candidat la acest post. Mă simt bine într-o atmosferă de start-up, fără atâta birocrație.

Acest răspuns vine în întâmpinarea întrebării „De ce doriți să lucrați aici?”, dar și a întrebării „Care este cel principalul dvs. punct slab?”. În plus, arată cum poți indica un punct slab care nu va pune probleme la postul la care candidezi.

5. Reticența la risc

Nu mă simt în largul meu când îmi asum riscuri la locul de muncă. De exemplu, toată lumea se plângea de fluxul nostru de lucru. Știam de un soft pe care un prieten de la o altă companie îl folosea și îi plăcea. I l-am pomenit unei colege, dar mi-a fost teamă să discut și cu șeful. În cele din urmă, colega mea i-a prezentat ideea șefului, iar acestuia i-a plăcut. Din fericire, ea este o bună prietenă de-a mea și mi-a recunoscut meritele, dar șeful s-a întrebat de ce nu am adus eu însumi vorba despre el. Cu puțină încurajare, încerc să fiu mai asertivă.

Ar fi un răspuns greșit pentru un candidat la un start-up, unde te-ai aștepta ca toată lumea să contribuie mereu, dar este bun pentru o companie mare sau pe un post în care asumarea de riscuri sau deciziile independente nu au la fel de multă importanță. Gândește-te la domeniul în care lucrezi și la propria funcție - s-ar considera că o astfel de slăbiciune este un punct forte? 

Care sunt punctele forte pe care le caută cei de la Resurse Umane în timpul unui interviu de angajare?

Ți-am oferit câteva exemple de răspunsuri excelente, dar cum știi ce trăsături să menționezi la interviu și cum te poți prezenta în cea mai bună lumină? Deși nu există un răspuns unic la această întrebare, în general, dacă ai ajuns la interviu, înseamnă că ai abilitățile de bază pentru postul respectiv. Cei de la HR caută calități mai greu de cuantificat, pe baza cărora te vei integra mai bine în organizație.

Ele sunt în general abilitățile soft sau capacitatea de a te înțelege cu ceilalți și de a funcționa bine într-un mediu profesional. Iată o scurtă listă de puncte forte:

  • Creativitate
  • Adaptabilitate
  • Curiozitate
  • Versatilitate/adaptabilitate
  • Flexibilitate
  • Devotament
  • Inovație
  • Onestitate
  • Orientare spre detalii
  • Răbdare

Bineînțeles, lista nu este nici pe departe completă, dar îți dă un bun punct de plecare pentru a veni cu propriile idei.

Intră la interviul de angajare cu un răspuns la întrebarea „Care sunt punctele dvs. tari și care sunt punctele dvs. slabe?” 

Probabilitatea de a auzi o versiune a întrebării „Care sunt punctele dvs. tari și care sunt punctele tale slabe?” este destul de mare. Știi că ți se pregătește, iar tu ai răspunsul potrivit la tine.

În primul rând, analizează-te. Nu poți răspunde la această întrebare dacă nu știi care sunt punctele tale forte. Gândește-te nu doar la cunoștințele tale tehnice sau industriale, ci la toate calitățile datorită cărora ești un angajat apreciat. Fii mândru de propriile atuuri. Nu doar vei putea elabora o listă mai impresionantă, dar încrederea ta se va manifesta când îți vei explica punctele forte în cadrul unui interviu.

Persoanelor modeste le poate fi greu să facă o listă. Nu te sfii să îți întrebi prietenii și colegii ce văd la tine. Poate că același răspuns apare din nou și din nou sau poate că primești o listă lungă cu punctele tale forte. În orice caz, această analiză și propria ta evaluare sunt baza răspunsului tău. Gândește-te nu doar la ce ai făcut întotdeauna bine, ci și la abilitățile pe care ai reușit să le perfecționezi recent. Atuurile evoluează.

Repetă procesul pentru punctele slabe. Cu toții avem domenii pe care ne străduim să le îmbunătățim, așa că analizează-te cu un ochi critic. Apoi, cere-le prietenilor și colegilor în care ai încredere să îți dea un răspuns sincer. Nu e momentul să iei totul personal. Spune-le celorlalți că vrei să auzi cele mai proaste păreri. Apoi poți decide ce să-i comunici unui angajator - și poate să înveți câte ceva pe parcurs.

Aspectele principale

Concluzia pentru porțiunea cu puncte forte și puncte slabe a interviului: 

  1. Pune în lumină punctele forte care îți sporesc atractivitatea și axează-ți răspunsurile pe postul respectiv. Folosește exemple care să demonstreze cum se manifestă acest punct forte la locul de muncă.
  2. Alege punctele slabe care nu îți afectează funcțiile cheie ale postului și încearcă să arăți ce faci pentru a le compensa sau minimiza.
  3. Exersează și iar exersează.
  4. Elaborează o listă cu toate punctele forte și punctele slabe.
  5. Profită de aceste răspunsuri, creează-ți CV-ul și câștigă noul job!
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul
Distribuie acest articol
Alte lecturi
Ajutor CV-uri12 minute de lectură
Puncte forte al angajatului în CV-uri
Puncte forte al angajatului în CV-uri
Ajutor CV-uri5 minute de lectură
Top 10 întrebări din interviurile telefonice
Top 10 întrebări din interviurile telefonice
Scrisoare de intenție13 minute de lectură
Cum se începe o scrisoare de intenție (2024)
Cum se începe o scrisoare de intenție (2024)
Ajutor CV-uri4 minute de lectură
10 abilități de leadership pe care să le treci în CV + exemple
10 abilități de leadership pe care să le treci în CV + exemple
Parcurge toate articolele
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri