1. Blog
  2. Scrisoare de intenție
  3. Cum se face o scrisoare de intenție fără experiență
Scris de Anna MuckermanAnna Muckerman

Cum se face o scrisoare de intenție fără experiență

18 minute de lectură
Cum se face o scrisoare de intenție fără experiență
Deși pare o misiune imposibilă, nu e așa greu să ajungi la jobul dorit când nu ai experiență. Există niște trucuri pe care trebuie să le aplici și niște greșeli pe care să le eviți. În plus, îți arătăm pe ce butoane să apeși și cum să-ți pui în evidență calitățile.

Căutarea unui loc de muncă îi descurajează pe mulți dintre noi, mai ales dacă suntem la început de drum. Totuși există o armă secretă: scrisoarea de intenție. În acest articol, vei vedea cum faci o scrisoare de intenție fără experiență și cum deschizi ușile către interviuri. Avem soluțiile prin care transformi o pagină albă într-un portret reușit, care arată de ce ești candidatul dorit de toate companiile.

Primul pas nu trebuie să fie neapărat și cel mai greu

Redactarea unei scrisori de intenție cu care să dai lovitura nu e chiar așa dificilă pe cât pare, chiar și când experiența lipsește. De ce? Pentru că, dacă ești debutant, aici e locul în care poți scoate atuurile pe masă – motivația, punctele forte, visurile tale – într-o măsură mai eficientă decât în CV. Gândește-te că ai ocazia de a arăta de ce meriți să te remarci.

În articolul de față, o să parcurgem câteva etape concrete care să te ajute în căutările tale:

  • Informații pe care le treci în scrisoarea de intenție pentru primul job
  • Valorificarea personalității și abilităților care se pot transfera la noul job
  • Formate ușor de aplicat în scrisoarea ta de intenție
  • Exemple de scrisori de intenție care te ajută să te faci remarcat pentru pozițiile de începător

Când termini de citit ghidul nostru, vei avea la dispoziție o mulțime de modele de scrisori de intenție pentru începători. Și, dacă vrei și mai multă inspirație, aruncă o privire în biblioteca noastră plină de exemple gratuite. Poate nu ai experiență, dar cu siguranță ai o grămadă de calități personale care merită scoase în evidență. Așa că, hai să vedem cum le poți folosi în avantajul tău!

Sfat profesionist

Pot totuși să mă angajez și fără scrisoarea de intenție?

Da, categoric, însă poate ar trebui să gândești altfel întrebarea. Mai bine întreabă-te: „Oare voi avea mai multe șanse dacă fac o scrisoare de intenție fără experiență?”

Păi... depinde de cum ai scris-o! Dacă are toate calitățile unei scrisori de intenție reușite, atunci șansele tale sunt incontestabil mai mari. De ce să nu ai un avantaj față de ceilalți? Și recrutorii înțeleg că toți trebuie să începem de undeva. Asumă-ți riscul și încearcă!

Redactarea scrisorii de intenție pentru primul job

Una dintre cele mai frecvente situații în care candidații trimit scrisori de intenție chiar și fără experiență este cea în care candidează la primul lor loc de muncă. Dacă te-ai regăsit în scenariul de mai sus, nu uita că toată lumea a început de undeva. În plus, poate crezi că n-ai nimic de spus în scrisoarea ta de intenție – nimic mai fals!

În loc să discuți despre experiența profesională din trecut, o scrisoare de intenție pentru primul tău loc de muncă trebuie să se axeze pe dorința ta de a învăța și pe trăsăturile de personalitate care te fac candidatul ideal. De exemplu, dacă speri la un job de hostess într-un restaurant, scrisoarea ta de intenție trebuie să arate că ai o fire veselă, dar și răbdare, eficiență și dorința de a-i ajuta pe alții. Gândește-te la activități de voluntariat sau inițiative studențești în care ți-ai demonstrat concret aceste aptitudini. Apoi, menționează-le în scrisoarea de intenție și corelează-le cu cerințele din fișa postului.

Trebuie să injectezi o doză decentă de modestie în scrisoarea de intenție: dacă ești la început, nu te purta ca și cum ai lumea la picioare. Încrederea autentică în sine provine din experiența anterioară, așa că, deși poate nu ai calitățile cerute, poți să te bazezi pe experiențe relativ similare.

Iată un exemplu adaptabil în acest sens:

Exemplu

Deși postul de hostess la Berăria X ar fi prima mea experiență într-un restaurant, consider că eficiența, atitudinea mea pozitivă și abilitățile de servicii clienți m-ar transforma într-un mare atu pentru echipă.

Ca voluntar la Fundația Darului, sunt obișnuită să preiau apeluri, să planific livrări și să organizez programul pentru fiecare zi de lucru. Consider că răbdarea și abilitățile de comunicare necesare îmi vor fi de folos și pentru postul de hostess.

S-a copiat!
Sfat profesionist

Candidații entry-level mai au totuși nevoie de scrisori de intenție?

Ei bine, o scrisoare de intenție poate face minuni, mai ales când tocmai ai aterizat pe piața muncii. Ea îți transmite motivația într-un stil cursiv, ca o poveste, așa încât recrutorul să-ți intuiască direct personalitatea, dincolo de cifre și date. Deci, chiar dacă nu ai un CV-ul prea bogat, o scrisoare de intenție în care ai pus sufletul poate compensa. În plus, dacă n-ai nimic de zis în scrisoare, cum umpli un interviu de 30-60 de minute? Nimeni nu vrea să piardă vremea cu cineva care nu știe să se prezinte, nu?

Când scrii o scrisoare de intenție pentru primul job, un alt aspect care trebuie abordat este sursa interesului sau pasiunii tale pentru domeniul respectiv. Probabil că responsabilul de angajări nu se așteaptă să fii barista tot restul vieții, însă, dacă arăți că te interesează arta preparării cafelelor (sau măcar că-ți place să le bei), deja ai luat-o înaintea candidaților care vor doar un post oarecare de începător. El știe că va avea un angajat mai fidel dacă arăți un interes autentic, iar fidelizarea și dezvoltarea începătorilor este una dintre premisele esențiale ale unei afaceri reușite. O declarație de motivație puternică la începutul scrisorii de intenție va da tonul pentru restul textului. Poate nu ai experiență, dar asta nu înseamnă că nu poți să speri.

Iată un exemplu prin care un angajat își comunică interesul:

Exemplu

Cafeaua a fost mereu un aliat de bază în rutina mea zilnică. Sunt student la Facultatea de Drept din București, așa că nu e de mirare. În ultimii doi ani, am ajuns să apreciez arta cafelei perfecte și chiar am dedicat nu doar timp studierii ei, ci și bani achiziționării unor sisteme de preparare. Cred că pasiunea mea pentru cafeaua ideală, dar și atitudinea mea pozitivă și dorința de a învăța mă fac un candidat excelent pentru postul de barista part-time la M80.

S-a copiat!

Cum faci o scrisoare de intenție fără experiență într-un domeniu anume

Într-un anumit moment al carierei, s-ar putea să trebuiască să scrii o scrisoare de intenție fără a avea experiență într-un anumit domeniu. Situația poate apărea dacă urmează să faci o schimbare profesională, mai ales una pentru care nu te-ai pregătit.

La fel ca în scenariul anterior, poate ți se pare imposibil să compui scrisoarea de intenție, însă ea este soluția perfectă prin care îi arăți recrutorului că ai ceea ce trebuie, chiar și fără experiență solidă în CV. Totul începe prin evidențierea abilităților transferabile. Oamenii își schimbă domeniul de activitate tot timpul și nu vei fi singurul candidat cu un CV „diferit” față de cel așteptat. Recrutorii sunt obișnuiți să citească printre rânduri.

Caută exemple din experiența anterioară în care ai demonstrat aceleași calități sau abilități de bază necesare în domeniul în care candidezi. De exemplu, dacă ai lucrat ca ospătar într-un restaurant, dar cauți un post în domeniul serviciilor pentru clienți, capacitatea ta de a răspunde la întrebări, de a memora informațiile despre produse și de a-ți organiza eficient timpul sunt toate puncte forte excelente care arată că te vei adapta rapid la noul post. 

Iată un exemplu adaptabil bazat pe acest scenariu:

Exemplu

Nu am avut până acum titlul oficial de „agent servicii clienți” însă această activitate a fost mereu la baza carierei mele. Ca ospătar la unul dintre cele mai aglomerate restaurante cu specific italian din capitală, mi-am exersat abilitatea de a-mi deservi clienții cu amabilitate și politețe. Punctele mele forte sunt soluționarea problemelor clienților, oferirea informațiilor detaliate despre ofertă și rapiditatea și eficiența cu care îi ajut pe cei care ne calcă pragul. Consider că ele sunt abilități cheie care îmi vor permite să mă adaptez rapid la rolul din domeniul serviciilor pentru clienți.

S-a copiat!
Sfat profesionist

Vrei să scrii o scrisoare de intenție rapid?

Când ești la început și nu ai multe realizări de pus pe hârtie, fiecare cuvânt contează. Așa că ia fișa postului, subliniază acele cerințe în care te regăsești și asamblează-le într-o scrisoare de intenție din care să transpară personalitatea ta. Chiar dacă nu ai multă experiență, contează extrem de mult să-ți personalizezi scrisoarea pentru jobul dorit. Nu e simplu, dar când vine telefonul de confirmare, vei ști că a meritat. Redactează scrisoarea ca și cum ai vorbi direct cu recrutorul: fii tu însuți și lasă-ți creativitatea să predomine.

Scrisori de intenție pentru stagiari fără experiență

Nimeni nu se așteaptă ca stagiarii să aibă experiență directă într-un domeniu, însă ei trebuie să manifeste interes față de acel domeniu și să aibă abilități aplicabile. În scrisoarea de intenție, te vei concentra pe parcursul educațional și pe o eventuală contribuție la cariera ta. Angajatorii sunt în căutarea tinerilor profesioniști aflați pe o traiectorie ascendentă. Pe măsură ce te dezvolți, vei ajuta la dezvoltarea companiei.

Stagiarii preiau sarcini mai puțin complexe, însă, când au veterani în jur, ajung să „fure meserie”. Nu te aștepta să schimbi lumea din prima zi în rolul de stagiar - fii modest și arată că ești gata de muncă asiduă. În scrisoarea de intenție trebuie să manifești pasiune și rațiune în proporții egale. Arată de ce ești candidatul potrivit pentru post, de ce tu ești „alesul”. În fond, angajarea ta este o decizie strategică. Și nu în ultimul rând, arată că înveți rapid și asimilezi imediat noile informații.

Exemplu

Ca stagiar la Bright, voi contribui la echipă cu creativitatea mea ambițioasă și o perspectivă inedită. Am fost întotdeauna în căutarea unei oportunități de a mă angaja în mass-media, iar la Bright Media aș avea privilegiul de a mă forma alături de cele mai strălucite minți din PR. Studiile mele jurnalistice nu sunt doar teoretice: consider că mă definește cuvântul scris. Sunt gata să accept provocările din domeniu și să analizez presa actuală, să coordonez campanii de social media pentru clienți și să creez comunicate de presă convingătoare. Toate acestea sunt câteva competențe pe care le-am exersat deja într-un stagiu anterior și mă entuziasmează gândul că le pot perfecționa la Bright.

S-a copiat!

Scrisoare de intenție pentru candidații care nu au experiență, dar sunt gata să învețe

Dacă redactezi o scrisoare de intenție când nu ai experiență, ideal ar fi să-ți manifești dorința de a învăța. În general, soluția este mai bună pentru pozițiile entry-level în care responsabilii de angajări sunt obișnuiți să îi învețe „meserie” pe începătorii motivați. Însă, dacă vrei un post mai serios, nu strică să vii cu exemple clare în care ți-ai demonstrat abilitatea de a învăța rapid în teren. Va trebui să îți arăți valoarea față de candidații care au deja un anumit grad de experiență prin evidențierea trăsăturilor de personalitate care te fac să ieși în evidență.

Iată un model de scrisoare de intenție care în care îți manifești dorința de a învăța:

Exemplu

se poate copia
Prenume și nume
Număr de telefon
Adresă de e-mail
LinkedIn (dacă este relevant)

Data

Numele angajatorului
Adresa de corespondență a angajatorului

Stimate/Stimată (numele recrutorului),

Sunt încântat(ă) să candidez pentru un post de (numele postului) în echipa dinamică de la (numele companiei). Am urmărit cu admirație parcursul companiei dumneavoastră și, când am auzit că există un post vacant prin (locul unde ați aflat despre el), am știut că este locul de muncă potrivit pentru mine, având în vedere (abilitățile, interesele, alte motive prin care vă demonstrați interesul.).

În calitate de (post anterior din voluntariat sau alte domenii) am fost capabil(ă) să (abilitate sau experiență dobândită) pentru a (rezultatul obținut). Consider că (abilitățile relevante) mă recomandă ca omul potrivit pentru compania dumneavoastră și că voi putea să ofer (exemple de eventuale contribuții la succesul companiei).

Deși aceasta ar fi prima mea experiență profesională în calitate de (denumirea postului), mi-am demonstrat capacitatea de a învăța rapid și de a mă adapta la diverse sarcini ca membru al echipei de la (compania anterioară). Acolo, am reușit să (realizări) în doar (perioada de timp) după ce m-am dedicat complet activității, fără însă a ezita să cer ajutorul colegilor experimentați când a fost cazul.

Aș fi încântat de șansa de a contribui cu (abilitățile sau trăsăturile relevante) la reușita (numele companiei) și sper să putem discuta în viitorul apropiat. Mă puteți contacta la (telefon) sau (e-mail.) Vă mulțumesc pentru atenția acordată și aștept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră.

Cu stimă,

Prenume și nume

S-a copiat!

Dacă vrei ceva mai „aplicat”, ai nevoie de exemple specifice. Există câteva domenii mai potrivite candidaților începători și te poți inspira din formulările de acolo. De exemplu, poți încerca o scrisoare de intenție pentru ucenici sau una pentru McDonald’s.

Sfat profesionist

Adresează-i-te mereu pe nume recrutorului și nu începe niciodată scrisoarea de intenție cu formula „Către cei interesați”. Dacă nu îi găsești numele, încearcă pe LinkedIn sau sună la companie. Ai putea folosi apelul telefonic și pentru a pune eventuale întrebări prin care să dai substanță candidaturii.

Principalele greșeli de evitat în scrisorile de intenție pentru entry-level

Dacă nu ai experiență pe care să o treci în scrisoarea de intenție, va trebui să depui mai multe eforturi pentru a-ți convinge angajatorul să-ți acorde o șansă. Următoarele trei greșeli comune te pot împiedica să-ți transmiți mesajul. 

  1. Formatarea incorectă: un design profesionist și corect poate compensa în mare măsură lipsa ta de experiență. Verifică dacă ai un antet bine structurat, cu numele și datele tale de contact. O doză de culoare poate contribui și ea la crearea unei prezentări atractive.
     
  2. Greșeli de ortografie și gramatică: greșeli mici, costuri mari. Recrutorul poate considera că nu ești destul de concentrat sau atent la detalii. Din fericire, le poți evita cu un corector ortografic sau cu ajutorul unui prieten care să-ți corecteze scrisoarea.
     
  3. Lipsa personalizării/scrisori generice: chiar dacă nu ești expert în domeniu, trebuie să-ți cunoști obiectivele și interesele. O scrisoare de intenție generică spune exact contrariul. În plus, este și o dovadă de disperare și arată că ai accepta orice job îți pică în brațe. Citește anunțul de angajare și ai grijă să „brodezi” pe marginea lui, arătând în ce privințe ești compatibil atât cu cerințele angajatorului, dar și cu stilul său.
     
  4. Repetarea CV-ului: scrisoarea de intenție este o completare a CV-ului, nu o reproducere a lui. Aici poți povesti mai pe îndelete despre abilitățile tale și istoricul tău.
     
  5. Dimensiunea: când am zis „pe îndelete”, nu înseamnă că poți scrie un roman-fluviu. Totuși, o scrisoare de intenție mai mică de 200 de cuvinte arată lipsă de inspirație – sau interes.
     
  6. Lipsa de entuziasm: nu ai experiență, însă vrei să dovedești că meriți o șansă. O scrisoare de intenție insipidă și generică ar putea arăta contrariul.
     
  7. Clișeele: „vă scriu pentru a-mi exprima interesul”, „mi-ar face o deosebită plăcere”, „cu expresia celor mai sincere sentimente”... taie-le de pe listă. E adevărat, mai ai nevoie de câteva înflorituri, dar nu exagera și nu spune în 10 cuvinte ce poți spune cu doar 2.
Sfat profesionist

Nu uita de îndemnul la acțiune. La final, manifestă-ți discret dorința de a te prezenta la interviu și de a discuta mai detaliat cele deja menționate în scrisoarea de intenție. Astfel, arăți că ai inițiativă și interes.

Aspecte principale

Dacă îți cauți un loc de muncă adecvat situației tale (un debutant nu va candida pe postul de director general), probabil că vei concura cu o mulțime de alte persoane cu experiență minimă. Nu-ți lăsa lipsa de experiență să compromită o scrisoare de intenție perfect convingătoare. Urmează sfaturile din acest articol, folosește soluția noastră de redactare și vei avea toate șansele de a-ți explica pasiunea și motivația în timpul unui interviu.

De reținut:

  • Găsește o modalitate de a-ți demonstra potențialul pe baza experienței anterioare, de orice fel ar fi ea.
  • Arătați că ești gata să înveți și că poți să reții cunoștințele.
  • Arată că înțelegi ce ți se cere și că te vei implica.
  • Nu te sabota singur(ă), falsa modestie nu te duce nicăieri.
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul
Distribuie acest articol
Alte lecturi
Ajutor CV-uri12 minute de lectură
Puncte forte al angajatului în CV-uri
Puncte forte al angajatului în CV-uri
Scrisoare de intenție13 minute de lectură
Cum se începe o scrisoare de intenție (2024)
Cum se începe o scrisoare de intenție (2024)
Ajutor CV-uri14 minute de lectură
Modul de redactare a unei scrisori de intenție - ghid specializat [2023]
Modul de redactare a unei scrisori de intenție - ghid specializat [2023]
Ajutor CV-uri11 minute de lectură
Trebuie să trec toate locurile de muncă în CV-ul meu?
Trebuie să trec toate locurile de muncă în CV-ul meu?
Parcurge toate articolele
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri