1. Blog
  2. Carieră
  3. Cum se scrie o cerere de demisie (cu exemple și șabloane)
Scris de Karl KahlerKarl Kahler

Cum se scrie o cerere de demisie (cu exemple și șabloane)

9 minute de lectură
Cum se scrie o cerere de demisie (cu exemple și șabloane)
Ilustrații de:Evgeniya Skubina
Vezi importanța unei cereri de demisie bine scrise, află cum să o redactezi și încearcă exemplele noastre gratuite de cerere de demisie.

Tot ce e frumos (și nu numai) se termină repede. Când va veni momentul să schimbi serviciul, va trebui să redactezi o cerere de demisie profesionistă și politicoasă, nu una în care să privești înapoi cu mânie. 

Articolul îți va arăta de ce contează cererile de demisie și cum le redactezi. În plus, vei primi și alte sfaturi de nădejde despre cum ajungi la următoarea destinație profesională și mai lași și loc de bună ziua.

De ce trebuie să depui o cerere de demisie?

Principalul motiv pentru care ar trebui să redactezi o cerere de demisie este următorul: la anumite companii sau instituții, o cerere de demisie este un document oficial cu repercusiuni juridice. Vei avea obligația legală de a da un preaviz, iar cererea de demisie formală va fi dovada în acest sens. 

Al doilea scop al scrisorii de demisie are legătură cu reputația ta profesională: Scrisoarea de demisie este acel instrument cu care schimbi lejer joburile, îți propulsezi cariera și îți menții o reputație bună în domeniu. Totuși, înainte de a-ți da demisia de la jobul actual, sperăm că ai altul pregătit. 

Oricât de urât te-ar fi tratat ceilalți la jobul actual, strânge din dinți, comportă-te ca un profesionist de nădejde și îngroapă securea când pleci. Încearcă șabloanele noastre de cerere de demisie – pe termen lung, nu îți va părea rău.

Model de cerere de demisie

Următorul model de cerere de demisie poate fi copiat și adaptat la nevoile tale. Trebuie doar să introduci textul, detaliile și motivele proprii. Ține mouse-ul deasupra textului, fă clic pe „Copiere în clipboard”, apoi deschide un nou document în Microsoft Word sau orice alt editor de text și inserează-l acolo. 

Exemplu

NUMELE TĂU

Adresă, Oraș, Județ, Cod poștal  
Număr de telefon  •  E-mail

Nume superior
Funcție superior
Nume companie
Adresă
Oraș, Județ
Cod poștal

Data curentă

Stimate domnule/stimată doamnă (NUME SUPERIOR):

Cu regret vă informez că voi părăsi funcția de [FUNCȚIE] la [NUME COMPANIE] în două săptămâni. Ultima mea zi de lucru va fi pe [ZI.LUNĂ.AN].

Deși activitatea mea de [XX] ani la [NUME COMPANIE] mi-a adus numai satisfacții, voi pleca cu scopul de a [MOTIVUL DEMISIEI].

A fost o onoare și o plăcere să lucrez la [NUME COMPANIE]. Am învățat multe și am legat prietenii cu niște oameni de calitate pe care îi voi prețui mereu. 

Mi-ar face multă plăcere să fac tot ce-mi stă în putere pentru a-mi instrui înlocuitorul dacă găsiți unul înainte de plecarea mea. Vă mulțumesc mult pentru că mi-ați oferit excepționala oportunitate de a lucra la [NUME COMPANIE].

Cu stimă,

[NUMELE TĂU]

S-a copiat!

Formatul și structura cererii de demisie

Iată elementele structurale de bază ale unei cereri de demisie:

  • Antetul cu numele și datele tale de contact
  • Numele, compania și adresa destinatarului
  • Data
  • Formula de salut
  • Primul paragraf: anunți demisia
  • Al doilea paragraf: îți exprimi recunoștința pentru șansa de a lucra la acea companie
  • Al treilea paragraf: îți exprimi dorința de a contribui la procesul de tranziție
  • Opțional: motivezi plecarea
  • Încheierea

Folosește un font ușor de citit cu o dimensiunea acceptabilă, nici peste 12, nici sub 10. Textul trebuie să fie aliniat la stânga, nu stânga-dreapta.

Paragrafele nu trebuie să fie indentate și trebuie să aibă un spațiu între ele. Lasă o margine de cel puțin 2,5 cm la stânga, dreapta, sus și jos.  

Cum cererea de demisie este de regulă scurtă, vei observa că jumătatea de jos a paginii este goală. În acest caz, poți opta pentru margini mai mari sau poți adăuga încă puțin spațiu alb între elementele de pe pagină. Încearcă să creezi o pagină echilibrată vizual.

Hai să analizăm pe rând fiecare componentă a cererii de demisie.

Antetul

Porțiunea din partea de sus a cererii de demisie trebuie să conțină numele, adresa, numărul de telefon și e-mailul.  

Destinatarul

În segmentul orientat spre stânga de sub antetul cererii de demisie, tastează numele și funcția superiorului, precum și numele și adresa companiei, la fel ca pe un plic pe care l-ai pune la poștă. Ai putea să treci și e-mailul și numărul de telefon al destinatarului.

Data

Sub numele și adresa destinatarului, lasă un spațiu și trece data curentă sau luna, data și anul în care vei trimite cererea de demisie.  

Formula de salut

Cererile de demisie formale impun folosirea unei formule de salut convenționale: „Stimate domnule/doamnă”, urmată de numele de familie al destinatarului. 

Exemplu cu primul paragraf dintr-o cerere de demisie

În primul paragraf al demisiei nu trebuie să fii nepoliticos, ci direct: Vei părăsi funcția de X la compania Y la data de Z.  

Cu alte cuvinte, nu trebuie să ascunzi realitatea. Ai putea însă s-o îndulcești puțin cu câteva cuvinte bine aduse din condei.  

Iată un exemplu bun de paragraf inițial dintr-o cerere de demisie:

Stimată doamnă Andreescu,

După cei opt ani petrecuți la această companie de top, vă anunț cu regret că voi părăsi funcția de inginer-șef la Questy Tresty SA în două săptămâni. Ultima mea zi la companie va fi pe 24 septembrie 2023, cu respectarea preavizului de [XX] zile prevăzut prin lege.

S-a copiat!

Exemplu cu al doilea paragraf dintr-o cerere de demisie 

În al doilea paragraf al cererii de demisie, se obișnuiește să-ți exprimi recunoștința pentru șansa de a lucra la respectiva companie. Ai putea menționa și că ai învățat multe, că a fost o plăcere să lucrezi acolo sau că îți va fi dor de locul de muncă respectiv.  

Iată cum poți să prezinți într-o lumină mai bună plecarea în cererea de demisie:

Acesta a fost cel mai bun loc de muncă din cariera mea și vă sunt foarte recunoscător(oare) că m-ați acceptat când eram încă la început de drum. Nu voi uita niciodată satisfacția de a lucra într-o atmosferă de colaborare excelentă, cu niște colegi pe măsură.

S-a copiat!

Al treilea paragraf

Dacă ți-a plăcut mult să lucrezi la acea companie, probabil îți dorești să depășești trei paragrafe.  

Însă cererea de demisie nu trebuie să depășească o pagină. În paragraful final, trebuie să-ți arăți disponibilitatea de a contribui la procesul de tranziție, de a-ți instrui înlocuitorul sau de a atenua în alte moduri impactul plecării tale.  

Iată un exemplu de paragraf final dintr-o cerere de demisie:

Mi-ar face multă plăcere să instruiesc persoana care mă va înlocui sau să fac orice altceva pentru a ușura procesul de tranziție. Vă rog să mă contactați în orice problemă și, din nou, vă mulțumesc pentru cei opt ani fantastici din carieră pe care mi i-ați oferit.

S-a copiat!

Încheierea  

Ia-ți adio printr-un simplu „Cu stimă”/„Cu respect” și adaugă-ți numele cu majuscule în partea de jos. Dacă trimiți cererea în format tipărit, semnează-te deasupra numelui.

Cele mai bune cereri de demisie

Înainte să vedem diferitele categorii de cereri de demisie, trebuie să înțelegem că nu există „cea mai bună cerere de demisie”. Conținutul depinde de situație, de relația ta cu șeful și de cultura corporativă. 

Este de preferat să rezolvi ce a rămas nerezolvat înainte să scrii cererea de demisie oficială, însă, dacă îți dai demisia pe neprevăzute, s-ar putea să nu ai ocazia. Când anunți formal că părăsești compania, discută și problemele rămase. Astfel, preocupările tale vor fi indicate negru pe alb, iar compania va trebui să le rezolve.

Gândește-te bine la scenariul potrivit pentru tine și adaptează corespunzător cererea de demisie.

Aspecte de luat în calcul înaintea trimiterii cererii de demisie  

Deși pare limpede ca bună ziua, trebuie să fii 100% sigur(ă) că vrei să părăsești locul de muncă și că momentul este potrivit, înainte de a trimite cererea de demisie.

Nu-ți anunța prietenii înainte să-ți anunți șeful

Demisiile sunt vești importante în companii, iar veștile circulă. Deși ești gata să te destăinui prietenilor înainte să dai preavizul, abține-te – e o idee proastă.

Anunță-ți superiorul în persoană

Despărțirile sunt grele, dar și aici există o strategie. Sperăm că nu-ți place să termini relațiile amoroase prin SMS – tratează-ți relația cu angajatorul cu același respect.

Ține la îndemână cererea de demisie

Înainte să-ți anunți șeful că vei pleca, trebuie să ai aproape cererea de demisie oficială. Mai mult, ar trebui să o tipărești, să o semnezi, să o bagi într-un plic și să i-o înmânezi în persoană când îl anunți.

Explică-ți (sau nu) motivele

Probabil că șeful, colegii și chiar și cei de la pază se vor întreba de ce ai plecat. E o întrebare firească și va trebui să formulezi un răspuns oarecare doar pentru a satisface simpla curiozitate a celor din jur. Totuși, nu trebuie să dai neapărat și motivele în cererea de demisie.

Ce ai de făcut după ce ai dat preavizul? 

Odată ce șeful a primit preavizul, ai putea să-ți anunți prietenii. În companiile de anvergură, unii angajați trimit un e-mail tuturor colegilor prin care îi anunță că pleacă. Ai putea să îi anunți și în persoană sau pe e-mail. Încă o dată, rezistă impulsului de a critica în scris compania.

Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Construiește-ți CV-ul în 15 minute
Folosește modele profesioniste de CV-uri testate în realitate, care aplică exact „regulile CV-urilor” cerute de angajatori.
Creează-mi CV-ul
Distribuie acest articol
Alte lecturi
Ajutor CV-uri14 minute de lectură
Modul de redactare a unei scrisori de intenție - ghid specializat [2023]
Modul de redactare a unei scrisori de intenție - ghid specializat [2023]
Ajutor CV-uri19 minute de lectură
Abilități soft pentru CV-uri
Abilități soft pentru CV-uri
Ajutor CV-uri4 minute de lectură
Cum demonstrezi că ai abilități de comunicare în CV?
Cum demonstrezi că ai abilități de comunicare în CV?
Ajutor CV-uri5 minute de lectură
Top 10 întrebări din interviurile telefonice
Top 10 întrebări din interviurile telefonice
Parcurge toate articolele
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri