1. Exemple
 2. Bibliotecar
Scris de Paul DruryPaul Drury

Exemplu de scrisoare de intenție pentru Bibliotecar

Completează-ți candidatura cu acest exemplu de scrisoare de intenție pentru Bibliotecar și te vei angaja rapid – fără să te enervezi și fără să mergi pe ghicite. Acest exemplu de scrisoare de intenție este special creat pentru posturile de Bibliotecar din 2024. Beneficiezi de fraze exemplificative și ghiduri specializate, iar scrisoarea de intenție perfectă este gata de a fi descărcată în doar câteva minute.
4.6
Evaluare medie
51 persoane l-au evaluat deja
Exemplu de scrisoare de intenție pentru Bibliotecar
Editează această scrisoare de intenție

Când angajezi un bibliotecar, speri nu numai că este pasionat de arta cuvintelor, dar și că îi va conduce pe ceilalți prin minunata lume a literaturii cu amabilitate și atenție. S-ar zice că redactarea unei scrisori de intenție pentru bibliotecari este o sarcină ușoară, dar, cum acest tip de document ține mai mult de lumea Resurselor Umane decât de stilistică și naratologie, ar trebui să iei în calcul câteva dedesubturi profesionale.

Deși Institutul Național de Statistică ne arată că numărul bibliotecilor din România s-a redus simțitor în ultimul timp, în România există încă peste 8000 de biblioteci, iar 2,1 milioane de oameni au împrumutat cel puțin o carte sau o publicație într-un an calendaristic. Desigur, în prezent căutăm tot mai des informații pe ecranele dispozitivelor, dar încă există oameni care nu vor renunța la plăcerea de a afla cele mai recente recomandări de la bibliotecarul local.

Cu asta se ocupă bibliotecarii, până la urmă: ei îi ajută pe cititori să găsească cărțile care le vor schimba viața. Ei nu vând cărți într-un magazin insipid, umplut de bestselleruri cu coperți lucioase și, deși rolul lor nu se rezumă doar la discuții despre cărți, în multe cazuri (în special în bibliotecile școlare), scopul lor este să trezească în continuare entuziasmul publicului pentru literatură.

Ești bibliotecar și vrei să-ți găsești un nou loc de muncă – cum vei comunica această pasiune? Din cauza limitărilor sale rigide, CV-ul nu se pretează la povestiri și relatări personale, dar, întrucât scrisoarea de intenție este mai cursivă, poți să-ți detaliezi pasiunea. 

Cum îți împarți timpul între gestionarea fondului de carte cu un sistem de inventariere complicat, verificarea plasării cărților la locul potrivit și ajutarea cititorilor curioși care stau la coadă? Dacă lași scrisoarea de intenție să vorbească în locul tău, pregătești terenul pentru discuția din timpul interviului. Imaginează-ți că responsabilul de angajări se află în fața ta chiar acum. Ce ai vrea să-i spui într-o pledoarie formată din 300 de cuvinte?

În acest ghid, dar și în exemplul de scrisoare de intenție pentru bibliotecari, vom aborda următoarele subiecte și te vom ajuta să ai ca atu cea mai bună scrisoare de intenție posibil:

 • Cum să elaborezi și să alegi cel mai bun format al scrisorii de intenție
 • Ce elemente trebuie să conțină structura scrisorii de intenție
 • Obținerea unui efect maxim în fiecare element al scrisorii de intenție (antet, formulă de salut, introducere, cuprins și încheiere)
 • Cum trebuie să abordezi redactarea scrisorii de intenție (ținând cont de psihologia responsabilului de angajări)
 • Greșeli de evitat la redactarea scrisorii de intenție pentru bibliotecari

Dacă vrei ca impactul dublu al unui CV și al unei scrisori de intenție să fie maxim, îți recomandăm să le scrii împreună, deoarece poți trece în fiecare aspecte diferite ale aceleiași povești. Există anumite aspecte pe care fiecare bibliotecar trebuie să le treacă în aceste documente, dar multe altele depind de natura bibliotecii și de cititorii care o vizitează. Ambele documente trebuie să fie cât mai specifice posibil pentru biblioteca respectivă.

Așadar, care sunt câteva dintre considerentele cheie pe care trebuie să le aibă în vedere un bibliotecar când se apucă să redacteze scrisoarea de intenție? Cum se va diferenția de ceilalți din branșă?

Formatul optim al unei scrisori de intenție pentru bibliotecari

O scrisoare de intenție pentru bibliotecari trebuie să acopere întregul spectru al operațiunilor de zi cu zi de care te ocupi. Sigur, nu e greu să începi o tiradă despre cât de mult iubești literatura, dar dacă nu arăți cum conduci operațiunile sau cum gestionezi fondul de carte, cititorul va avea dubii despre capacitățile tale. Exemplul de scrisoare de intenție de la sfârșitul acestui paragraf ilustrează bine această dublă abordare.

Formatul optim al unei scrisori de intenție pentru bibliotecari trebuie să semene cu o poveste, adică să aibă și nuanțe personale, dar și o structură clară și dovezi ale certificărilor și capacităților tale profesionale. Spre deosebire de CV, scrisoarea de intenție este mult mai personalizată, mai umană și mai pasională, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să explici cum anume te achiți eficient de sarcini. De aceea, formatul scrisorii trebuie să reflecte și această calitate, cu o structură clară și cu exemple de succese și/sau practici profesionale anterioare.

Scrisorile de intenție ale bibliotecarilor trebuie să bifeze următoarele puncte pentru a deschide calea către un interviu:

 • comunică felul în care faceți vizita cât mai plăcută pentru cititori și cum pleacă de la bibliotecă cu zâmbetul pe buze;
 • demonstrează că înțelegi mecanismele bibliotecilor bine organizate;
 • discută despre abordarea personală față de muncă;
 • asigură-te că îți pui în evidență pasiunile literare și cunoștințele de specialitate.

Până la urmă, toate mașinăriile se defectează dacă nu sunt unse și întreținute corespunzător. În bibliotecile mari, cu un flux de mii de cărți în fiecare săptămână, dacă problemele operaționale nu sunt rezolvate imediat, haosul nu întârzie să apară. Niciun factor decident dintr-o instituție de învățământ sau una publică n-ar angaja un bibliotecar interesat doar de discuțiile cu cititorii, în detrimentul sarcinilor de zi cu zi.

S-ar zice că greu găsești bibliotecari cu simț financiar, dar există și bugete care trebuie echilibrate, fonduri de carte care trebuie completate și acorduri cu furnizorii care trebuie gestionate. Majoritatea modelelor de scrisori de intenție pentru bibliotecari ignoră aspectul practic al activității bibliotecarilor și se concentrează doar pe cunoștințele lor literare. Totuși, serviciile pentru clienți și gestionarea operațiunilor de rutină sunt o componentă importantă a profesiei lor.

Trebuie să fii șoarece de bibliotecă, un geniu operațional, dar și un adevărat manager financiar. Povestea ta personală din scrisoarea de intenție trebuie să redea aceste trei fațete ale activității tale.

Arată cum ai crescut volumul de împrumuturi la anumite categorii preferate, cum ai lansat un nou sistem de împrumuturi și cum ai negociat un contract cu un nou furnizor. Contribuția ta la viața bibliotecii poate îmbrăca mai multe forme, așa că nu limita scrisoarea de intenție doar la anumite domenii, deoarece te vei sabota singur(ă).

Bineînțeles, accentul principal trebuie să fie cel intelectual, dar, dacă omiți latura operațională și cea comercială, biblioteca se va transforma curând într-o zonă de război cu cărți pierdute și oportunități irosite.

Sfat profesionist

Nu este suficient să vorbești despre experiența proprie: ea trebuie cuantificată cu cifre concrete.

Viitorul angajator nu va putea să înțeleagă anvergura experienței tale decât dacă o cuantifici. Nu e același lucru să te ocupi de o bibliotecă într-un orășel mic și de o imensă bibliotecă universitară cu o echipă formată din câteva persoane. Câte persoane vizitează biblioteca? Câte cărți sunt procesate în fiecare zi? Cum îți împarți activitatea pe zile și săptămâni?

Nu sunt informații plictisitoare. Cititorul va ști imediat dacă te potrivești în postul oferit. Analizează fișa postului și caută indicii cu privire la natura acestuia și, cel mai important, petrece ceva timp la viitorul loc de muncă pentru a-ți face o idee despre provocările viitoare. Care sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le transmiți? Ce ar trebui să afle destinatarul pentru a considera că ești bibliotecarul potrivit? Vorbește în termeni specifici și nu fugi de cifre.

Exemplul de scrisoare de intenție pentru bibliotecari este baza pe care trebuie să-ți elaborezi propria candidatură profesionistă:

Exemplu de scrisoare de intenție adaptabilă pentru bibliotecari

Stimată doamnă Chebac,

După cei șapte ani petrecuți ca bibliotecar la Școala Gimnazială nr. 19 din Brașov, aș aprecia provocarea de a crea o bibliotecă și un proiect de educație comunitară la Școala nr. 125.

Certificatul meu de calificare ca bibliotecar de la BCU „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și diploma de licență în Limba și Literatura Română de la UBB Cluj mi-au susținut pasiunea pentru educația celor mici – de aceea, și anii petrecuți la biblioteca școlară  mi-au oferit o imensă satisfacție profesională. Am crescut ratele de frecventare a bibliotecii cu 30% și am realizat un proiect de cinci ani în care am îmbunătățit notele la limba română ale elevilor școlii.

Implicarea părinților a fost esențială și am înțeles și că nu vom avea succes dacă nu creștem disponibilitatea cărților apreciate de cei mici. Este mai ușor să-i atragi dacă știu că vor citi despre personaje de care au auzit deja. Am crescut fondul la nivelul principalilor 25 de autori și am organizat ateliere în care i-am încurajat și pe părinți să devină povestitori.

La Școala Gimnazială nr. 19, m-am ocupat de aspectele operaționale și comerciale din funcționarea bibliotecii, așa că organizarea unei noi biblioteci este un proiect complet fezabil pentru mine. Este esențial să creionăm și portretul tinerilor cititori înainte de a comanda cărți, aș că trebuie să analizăm comunitatea. O prioritate va fi și orientarea către formatul digital: chiar dacă o carte este citită pe un dispozitiv, este tot lectură și trebuie să o încurajăm.

Experiența mea în gestionarea unei echipe de asistenți va fi esențială, deoarece nu va fi ușor să selectăm, achiziționăm, gestionăm și întreținem un fond cu 10.000 de cărți.

Aș aprecia ocazia de a discuta despre planurile dumneavoastră la un interviu. Educația copiilor noștri are la bază în primul rând cititul și nimic nu este mai plăcut decât să întemeiezi o bibliotecă de la zero.

Cu stimă,

Alexandra Oancea

S-a copiat!

O structură excelentă pentru scrisoarea de bibliotecar

De multe ori, argumentele tale și palmaresul tău profesional sunt mai ușor de prezentat într-o structură logică a scrisorii de intenție.

Structura scrisorii de intenție a bibliotecarilor trebuie să aibă următoarele ingrediente:

 • antetul scrisorii de intenție;
 • formula de salut;
 • introducerea;
 • cuprinsul scrisorii;
 • încheierea;
 • formula de final.

Ghidul cuprinzător pentru redactarea scrisorii de intenție oferă mai multe sugestii generale despre cum să redactezi o scrisoare de intenție, dar iată și câteva informații despre fiecare secțiune în parte:

Antetul scrisorii de intenție

Antetul scrisorii de intenție se află în partea de sus a scrisorii. El conține numele, adresa de e-mail și telefonul de contact al candidaților și, deși pare cam rudimentar, el este esențial pentru recrutori, care trebuie să poată contacta imediat candidatul dacă sunt interesați. Nu ar fi indicat să fie nevoiți să deschidă alt document electronic (CV-ul tău) pentru a afla cum să te contacteze.

Dacă ai o scrisoare de intenție reușită, mulți își vor dori să te contacteze imediat.

Sfat profesionist

În general, dacă trimiți scrisoarea de intenție împreună cu CV-ul, gândește-te și la algoritmii ATS (sistemele de triere a candidaților).

Trebuie să mulțumești și cerberii software utilizați de departamentele de recrutare și de responsabilii de angajări. Software-ul de recrutare ATS are rolul de a scana detaliile și de a le trece în sistemul CRM de recrutare, dar asta nu e tot. Multe sisteme ATS pot fi programate să caute anumite cuvinte cheie în CV-uri (sau în scrisorile de intenție, dacă este posibil în sistemul online), așa că trebuie să treci cuvintele „e-mail” lângă adresă și „telefon/celular/mobil” lângă numărul tău de telefon. 

Chiar dacă nu te potrivești pentru această funcție, trebuie să poți fi contactat(ă) pentru alte oferte eventuale.

Ce scop are antetul, prin urmare? Va transmite aceste importante detalii de contact, eficient și fără alte bătăi de cap. Va atrage atenția asupra documentului în sine și îl va fixa în memoria responsabilului de angajări.

Formula de salut a scrisorii de intenție

După cum bine știu bibliotecarii, cuvintele au un impact care persistă mult timp după ce cartea a fost închisă. Memoria noastră rămâne încă o enigmă, iar un singur cuvânt poate modifica opinii și schimba definitiv perspectiva. 

Pe scurt, dacă greșești formula de salut dintr-o scrisoare de intenție, riști să influențezi modul în care te vede cititorul. Dacă începi cu un „Salut” mai puțin formal, s-ar putea să se considere lipsă de respect, așa că rămâi la formalul: „Stimate domnule/stimată doamnă + Nume de familie”. Verifică și iar verifică dacă ai scris corect numele și nu ai greșit genul destinatarului. Dacă te adresezi celor de la Resurse Umane, vei discuta cel mai probabil cu viitorul responsabil de angajări, așa că întreabă cum se numește.

Dacă nu știi sigur cine este destinatarul și nu ai încotro, mai bine folosești „În atenția celor interesați”. „Stimată echipă a departamentului _____” se acceptă în unele contexte corporative mai destinse, dar pentru mediul academic te sfătuim să mizezi pe formalitate.

Poate ai observat că exemplul de scrisoare de intenție din capitolul de mai sus conține o formulă destul de convențională („Stimată doamnă Chebac”), dar se adresează pe nume decidentului. Poate ți se pare banală, dar este un aspect extrem de important în crearea unei legături personale, de aceea este inclusă în exemplul de scrisoare de intenție pe care îl oferim ca principal punct de referință.

Ce scop are formula de salut a scrisorii? În cazul bibliotecarilor, este important ca scrisoarea de intenție să înceapă mai formal, așa că formula de salut trebuie să corespundă situației.

Exemplu de formulă de salut din scrisoarea de intenție adaptabilă

Stimată doamnă Chebac,

S-a copiat!

Introducerea scrisorii de intenție

Toate marile capodopere pregătesc acțiunea prin câteva pagini, creând decorul și prezentând personajele. Când citești anumite cărți, începi să intuiești ceea ce urmează după primele cuvinte. Marii scriitori pot provoca emoții de maximă profunzime în doar câteva secunde.

Acesta este obiectivul pe care trebuie să-l atingă introducerea scrisorii de intenție. O scrisoare de intenție eficientă pentru bibliotecari merge direct la țintă și răspunde la întrebarea „De ce ești cea mai bună persoană pentru acest post?” Care sunt aspectele obiective ale experienței tale care îl vor face pe responsabilul de angajări să te considere bibliotecarul potrivit? Prima sau primele două propoziții trebuie să aibă impact maxim: începe cu acea parte din poveste care are maximă relevanță pentru postul respectiv.

Arată că ai lucrat într-un mediu similar, că ai rezolvat problemele pe care probabil le vei întâlni și că i-ai ajutat pe foștii angajatori să le ofere cititorilor și vizitatorilor clipe extraordinare la bibliotecă. În calitate de bibliotecar, îi ghidezi pe alții pe drumul cunoașterii, dar, dacă nu ai o busolă perfect funcțională, riști să trezești numai confuzie. 

Prezentarea ta trebuie să arate că știi să conduci biblioteca precum o lebădă care plutește liniștit pe apă (deși mișcă frenetic din labe dedesubtul apei).

Ce scop are introducerea, prin urmare? Stabilește care este cel mai important mesaj pe care vrei să îl transmiți și îl adaptează la natura funcției tale. Dacă ai captat atenția cititorului, sigur vrea să continue să citească.

Exemplu de introducere a scrisorii de intenție adaptabile

După cei șapte ani petrecuți ca bibliotecar la Școala Gimnazială nr. 19 din Brașov, aș aprecia provocarea de a crea o bibliotecă și un proiect de educație comunitară la Școala nr. 125.

S-a copiat!

Cuprinsul scrisorii de intenție

Cuprinsul unei scrisori de intenție conține cele mai convingătoare aspecte ale carierei tale. Aici poți detalia ceea ce contează, poți folosi liste cu buline pentru a evidenția realizările cheie și datele cuantificabile și poți alege limbajul potrivit prin care să-ți arăți personalitatea. Felul în care îți prezinți relatările spune multe despre tine ca persoană și, dat fiind că scrisoarea de intenție nu are prea multe elemente de design grafic, impactul textului va fi cu atât mai important.

Dacă nu ai prea multe de spus despre tine, nimeni nu te va angaja.

Alege exemple care să arate că poți face față celor mai dificile situații care pot apărea într-o bibliotecă. Sună cam dramatic, dar orice problemă care poate afecta încrederea unui cititor că va „găsi cartea potrivită” îl va face să nu mai revină. Nu e prea plăcut când ai un număr finit de potențiali vizitatori - dacă nu rezolvi problemele rapid și eficient, popularitatea ta se va estompa rapid.

Pe lângă aspectele comerciale și operaționale ale postului, acordă spațiu și iubirii tale pentru literatură. Dacă bibliotecarul lucrează doar pentru salariu, probabil că nu va fi prea interesat să trezească interesul pentru lectură al altora. Din păcate, bibliotecarii nu sunt plătiți prea mult și de multe ori lucrează mai mult de plăcere.

În cele din urmă, arată că știi să colaborezi cu ceilalți. Probabil că va trebui să lucrezi îndeaproape cu diverse persoane până te acomodezi cu postul, așa că abilitățile de comunicare și de influențare sunt esențiale.

Ce scop are corpul scrisorii de intenție? Vei arăta cum este să vizitezi o bibliotecă de care te ocupi tu. Dacă eu aș vrea să discut cu tine despre o carte, cum mă voi simți după aceea?

Exemplu de corp scrisoare de intenție adaptabilă

Certificatul meu de calificare ca bibliotecar de la BCU „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și diploma de licență în Limba și Literatura Română de la UBB Cluj mi-au susținut pasiunea pentru educația celor mici – de aceea, și anii petrecuți la biblioteca școlară  mi-au oferit o imensă satisfacție profesională. Am crescut ratele de frecventare a bibliotecii cu 30% și am realizat un proiect de cinci ani în care am îmbunătățit notele la limba română ale elevilor școlii.

Implicarea părinților a fost esențială și am înțeles și că nu vom avea succes dacă nu creștem disponibilitatea cărților apreciate de cei mici. Este mai ușor să-i atragi dacă știu că vor citi despre personaje de care au auzit deja. Am crescut fondul la nivelul principalilor 25 de autori și am organizat ateliere în care i-am încurajat și pe părinți să devină povestitori.

La Școala Gimnazială nr. 19, m-am ocupat de aspectele operaționale și comerciale din funcționarea bibliotecii, așa că organizarea unei noi biblioteci este un proiect complet fezabil pentru mine. Este esențial să creionăm și portretul tinerilor cititori înainte de a comanda cărți, aș că trebuie să analizăm comunitatea. O prioritate va fi și orientarea către formatul digital: chiar dacă o carte este citită pe un dispozitiv, este tot lectură și trebuie să o încurajăm.

Experiența mea în gestionarea unei echipe de asistenți va fi esențială, deoarece nu va fi ușor să selectăm, achiziționăm, gestionăm și întreținem un fond cu 10.000 de cărți.

S-a copiat!

Finalul scrisorii de intenție pentru bibliotecari (încheierea și formula de final)

Ultimele rânduri ale scrisorii de intenție pentru bibliotecari trebuie să dea impresia de echilibru și încredere. Nu prea mulți bibliotecari sunt gălăgioși sau exagerat de direcți, așa că ultimele fraze nu trebuie să fie nici ele prea „promoționale”. Spune de ce consideri că postul respectiv ți se potrivește și repetă (ceea ce nu e neapărat rău) de ce crezi că ți potrivește perfect.

Încheierea este și un loc excelent pentru a da informații unice despre personalitatea sau experiența ta. Cititorul își dă seama că se apropie de sfârșitul documentului, așa că, de obicei, acordă puțin timp în plus ultimelor propoziții. Ai putea da informații pe care să le dezvolți la interviu: scopul scrisorii de intenție și al CV-ului este de a-ți oferi bază pentru discuții ulterioare.

În cele din urmă, nu te sfii să menționezi posibilitatea de a te întâlni cu responsabilul de angajări la un interviu. Scopul scrisorii de intenție și al CV-ului este acela de a obține oportunitatea de a discuta despre candidatura ta în persoană și de a pleda pentru angajarea ta. Aroganța nu-și are locul în procesul de căutare a unui loc de muncă și nu trebuie să ai un ton prea încrezător, dar ai tot dreptul să spui că aștepți cu nerăbdare posibilitatea de a-ți întâlni angajatorul.

Vei vedea cum sunt gestionate încheierea și formula de final în exemplul nostru de scrisoare de intenție pentru bibliotecari de mai jos.
Pe un ton respectuos și profesionist, indică din nou filosofia profesională a candidatului și încheie cu un îndemn politicos la acțiune. Folosește acest exemplu de redactare a scrisorii de intenție pentru a-ți modela propria încheiere.

Scopul acestei părți: încheie prin a-i spune viitorului angajator de ce ar trebui să te angajeze și arată-i și de ce să te cheme la interviu.

Exemplu de încheiere a scrisorii de intenție adaptabile

Aș aprecia ocazia de a discuta despre planurile dumneavoastră la un interviu. Educația copiilor noștri are la bază în primul rând cititul și nimic nu este mai plăcut decât să întemeiezi o bibliotecă de la zero.

Cu stimă,

Alexandra Oancea

S-a copiat!

Psihologia redactării: imprimarea unei etici profesionale în rândurile scrisorii de intenție

Într-un mediu corporativ, trebuie să te poți racorda la „cultura” companiei. La fel, este esențial ca personalitatea și interesele literare să se potrivească cu cele ale persoanelor care vor vizita biblioteca. Când îți scrii scrisoarea de intenție, trebuie să îți adaptezi pasiunea la nevoile angajatorului specific pe care îl vizezi. Nu uita să alegi tonul corect când îți redactezi scrisoarea de intenție, să discuți despre nevoile relevante ale angajatorului și să scrii ținând cont de psihologia acestuia.

Când candidezi pentru un post într-o instituție de învățământ, adaptează scrisoarea de intenție și CV-ul la nevoile tinerilor care îți vor împrumuta cărțile. Dacă te aștepți să ai de-a face cu absolvenți de universitate, știi sigur că ei țin să găsească cărțile potrivite pe rafturile potrivite. Dacă vei lucra într-o bibliotecă dintr-un oraș mic, cu un public mai în vârstă, probabil vei ajunge să vorbești cu persoane care vor să aibă cu cine discuta când vin să împrumute cărți.

Fă un profil de cititor și pune în prim-plan aspectele experienței tale care se potrivesc cu respectivul profil. Mai bine dai un exemplu relevant care are un impact mai mic decât o poveste cu impact puternic, dar fără nicio legătură cu ceea ce vei face. Cititorul scrisorii tale de intenție trebuie să simtă că ești din grupul lui. Încearcă să scrii din perspectiva lui și să incluzi aspecte pe care ar dori să le audă.

Din nou, o idee excelentă este să petreci ceva timp (poate chiar incognito) la viitoarea bibliotecă pentru a-ți face o idee despre cum e atmosfera.  Documentează-te!

Scrisoarea de intenție pentru bibliotecarii fără experiență

Dacă nu ai experiență ca bibliotecar, poate ai lucrat totuși într-un domeniu adiacent. Bibliotecarii au o profesie la care poți accede prin una din două căi:

 • O bibliotecă locală mică va angaja probabil educatori, profesori, absolvenți sau administratori și îi va instrui în așa fel încât să preia funcțiile și îndatoririle de bibliotecar
 • O bibliotecă mai mare poate promova bibliotecari cu grad de asistent când se deschide un post de bibliotecar.

În primul caz, îți recomandăm să consulți ghidurile și exemplele de scrisori de intenție din secțiunile dedicate educației sau administrației și să îl alegi pe cel care corespunde parcursului tău profesional. La capătul acestui blog am plasat o listă utilă cu cele mai potrivite. Dacă lucrezi deja ca bibliotecar cu grad de asistent și vrei să avansezi în carieră, consultă modelul nostru de scrisoare de intenție pentru bibliotecari cu grad de asistent.

Greșeli de bază într-o scrisoare de intenție pentru bibliotecari

Bibliotecarii trebuie să fie organizați și preciși în relațiile lor, așa că modul în care îți prezinți scrisoarea de intenție va lăsa o impresie de durată.

 • Ortografia și gramatica trebuie să fie impecabile. Greșelile de gramatică nu sunt văzute cu ochi buni de cei care angajează bibliotecari. Deși cunoștințele academice de limbă română nu vor avea un impact enorm asupra capacității tale de a lucra, s-ar spune că un bibliotecar care nu știe să scrie corect nu pare un bibliotecar prea capabil. Folosește un corector gramatical și cere-i altcuiva să te verifice.
 • Trebuie să spui o poveste bună, dar nu prea lungă. Tu știi că o nuvelă poate fi mai tulburătoare decât un roman de sute de pagini. Este important ca scrisoarea de intenție să deschidă apetitul informațional al cititorului, dar nu uita că și spațiul alb de pe pagină este important. Nu scrie prea mult și nu uita să fragmentezi scrisoarea în paragrafe scurte, liste și propoziții puternice, dar concise. Trebuie să fie ușor de citit, altfel responsabilul de angajări nu-i va da atenție.
 • Folosește un limbaj care să îți reflecte personalitatea. Nu trebuie să abordezi procesul de căutare a unui loc de muncă ca un fel de agent de vânzări fenomenal. Dacă ești o persoană liniștită și meticuloasă, personalitatea ta poate să transpară și pe parcursul interviului. Folosește cuvintele pe care le-ai folosi într-o conversație normală - nu forța nota doar fiindcă ai nevoie de acel loc de muncă. Interlocutorul nu va fi impresionat.

Aspectele principale

 1. Permite-i cititorului să simtă cum este să intre în bibliotecă și să discute cu tine.
 2. Arată-i responsabilului de angajări că ai cunoștințe operaționale și că ai și simț comercial.
 3. Folosește adjective care să-ți evidențieze personalitatea și verbe de acțiune bine alese pentru a te descrie.
 4. Alege exemple care arată că vei depune un efort suplimentar pentru vizitatorii tăi.

Dacă lași CVapp.ro să te ajute, va fi mai ușor ca oricând să scrii o scrisoare de intenție. Fă clic pe unul dintre modelele noastre de scrisori de intenție gata redactate și atent analizate și începe pur și simplu să scrii. Nu e greu să faci clic, e adevărat, dar sperăm că ți-am dat câteva idei care să te ajute la scris.

Dacă vrei mai multă inspirație pentru redactarea scrisorilor de intenție, poți consulta și exemple de scrisori de intenție din domeniul educației:

 • Exemplu de scrisoare de intenție pentru învățători
 • Mostră de scrisoare de intenție pentru asistent universitar
 • Exemplu de scrisoare de intenție pentru profesor suplinitor
 • Exemplu de scrisoare de intenție pentru absolvent
Creează-ți scrisoarea de intenție în câteva minute
Creează-ți scrisoarea de intenție în câteva minute
Ieși în evidență și angajează-te mai repede în postul ideal datorită colecției noastre de modele gratuite pentru scrisori de intenție, concepute de experți.
Creează o scrisoare de intenție

Modele gratuite cu design profesionist

Pe CVapp.ro s-au creat peste 10 milioane de CV-uri și scrisori de intenție – aici ai soluția online de top pentru promovarea carierei și accesul la interviuri
4.5 din 5
bazat pe un număr de 212 evaluări pe Trustpilot
Utilizează acest modelStockholm cover_letter template
Stockholm
Peste 1.400.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelNew York cover_letter template
New York
Peste 440.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelViena cover_letter template
Viena
Peste 120.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSydney cover_letter template
Sydney
Peste 160.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelLondra cover_letter template
Londra
Peste 280.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelDublin cover_letter template
Dublin
Peste 240.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMoscova cover_letter template
Moscova
Peste 62.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelAmsterdam cover_letter template
Amsterdam
Peste 150.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMadrid cover_letter template
Madrid
Peste 150.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSantiago cover_letter template
Santiago
Peste 140.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelSingapore cover_letter template
Singapore
Peste 52.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelOslo cover_letter template
Oslo
Peste 56.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelCape Town cover_letter template
Cape Town
Peste 7.700 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelParis cover_letter template
Paris
Peste 35.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBerlin cover_letter template
Berlin
Peste 92.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelGeneva cover_letter template
Geneva
Peste 3.300 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelVancouver cover_letter template
Vancouver
Peste 45.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelTokyo cover_letter template
Tokyo
Peste 61.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelMilano cover_letter template
Milano
Peste 51.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelLisabona cover_letter template
Lisabona
Peste 29.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBarcelona cover_letter template
Barcelona
Peste 29.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelCopenhaga cover_letter template
Copenhaga
Peste 22.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelChicago cover_letter template
Chicago
Peste 19.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelRio cover_letter template
Rio
Peste 29.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelRoma cover_letter template
Roma
Peste 5.500 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelBoston cover_letter template
Boston
Peste 17.000 utilizatori au ales acest model
Utilizează acest modelToronto cover_letter template
Toronto
Peste 100.000 utilizatori au ales acest model
Acest site utilizează cookie-uri pentru a optimiza experiența utilizatorilor și a genera date analitice și de marketing. Prin utilizarea site-ului nostru, ești de acord cu toate cookie-urile în conformitate cu Politica privind cookie-urile și Politica de confidențialitate.
Acceptă cookie-uri