Formatul optim al unui exemplu de scrisoare de intenție pentru bucătari
Antetul scrisorii de intenție
Antetul scrisorii de intenție are două misiuni importante: în primul rând, îți va identifica documentul. Ritmul de lucru e alert la restaurante, așa că numele și datele tale personale trebuie să fie cât mai vizibile; astfel, proprietarul sau responsabilul de angajări va vedea imediat cine este autorul scrisorii de intenție și cum poate fi el contactat.
În al doilea rând, cu formatul său special și cu aspectul său elegant, antetul va face ca documentul să fie memorabil. Restaurantele primesc mai multe candidaturi pentru un singur post de bucătar, așa că profesionalismul pe care îl arăți în antet te va face remarcat și apreciat.
Formula de salut a scrisorii de intenție
Deși formula de salut este cea mai mică secțiune, are un rol important în crearea unui ton politicos și respectuos pentru restul scrisorii. Alege o formulă adecvată relației tale cu restaurantul.
De exemplu, dacă îl cunoști pe proprietar sau manager și vă tutuiți și mai ales dacă trimiți scrisoarea în cuprinsul unui e-mail, poți opta să folosești „Bună”, urmat de numele proprietarului. Dacă restaurantul este mai formal și nu ai contacte acolo, cea mai sigură soluție este „Stimate/stimată” urmat de „domnule/doamnă” și numele de familie al proprietarului sau managerului.
Introducerea scrisorii de intenție
Când scrisoarea ta de intenție este citită de un manager sau un proprietar ocupat, introducerea este momentul hotărâtor. După primele două fraze, persoana respectivă știe deja dacă mai merită sau nu să citească până la final. De aceea, în introducere trebuie să dai tot ce poți.
Există câteva moduri în care poți capta atenția cititorului și îi poți arăta că ai atitudinea și abilitățile necesare pentru a intra în echipă. Ai putea încerca cu o relatare relevantă, o informație surprinzătoare sau o afirmație personală interesantă. Trebuie doar să scrii scurt și la obiect, astfel încât cititorul să prindă imediat ideea.
La Novus, șefii de partidă nu sunt niște simpli bucătari. Ei sunt imaginea brandului dumneavoastră și motivul pentru care sunteți unul dintre cele mai apreciate restaurante fusion din oraș. Ei sunt adevărați „maeștri ai meniului”, cum spun chiar ei, iar clienții vin să îi întâlnească și să simtă acea legătură emoțională care face ca preparatele să fie și mai delicioase.
Conținutul (cuprinsul) scrisorii de intenție
Cuprinsul scrisorii de intenție este acel loc în care vei face paradă cu experiența și calificările care te fac candidatul ideal pentru postul de bucătar căutat. Aceasta este cea mai consistentă parte a scrisorii, așa că poți simplifica procesul de scriere prin împărțirea sa în două secțiuni mai mici.
Mai întâi, vei descrie experiența și realizările tale relevante ca bucătar. STAR este o metodă excelentă în acest sens. Începe prin a descrie Situația și Tema/sarcina alocată, apoi detaliază Acțiunea întreprinsă și Rezultatul pozitiv obținut.
În a doua secțiune, poți discuta abilitățile tehnice și non-tehnice, dar și obiectivele tale când vei lucra la noul angajator potențial. Poți menționa și potențiale contribuții, dar și aspecte care te atrag la noul restaurant și despre care ai vrea să te informezi.
Veți găsi o descriere detaliată a experienței mele culinare în CV, însă ceea ce mă deosebește de alți candidați este flerul meu în identificarea combinațiilor de arome (poate datorită celor 18 luni petrecute în Orientul Îndepărtat), precum și spiritul meu inovator. Mi-ar face multă plăcere să vă spun cum prepar costițele „Galbi jjim” în stil coreeano-mexican.
Diploma mea de licență în Ingineria produselor alimentare, specializarea la Institutul Escoffier și cei trei ani petrecuți ca șef de partidă la un restaurant cu 4 stele Michaud mi-au oferit toate atuurile necesare pentru a deveni un membru de calitate al echipei Novus:
- Am contribuit la inițiative operaționale, culinare și comerciale, care au propulsat localul de la 3 la 4 stele.
- Am adăugat patru noi preparate specifice în meniu, care au fost de două ori mai comandate decât celelalte opțiuni.
- Am fost responsabilă de igienizarea restaurantului.
- Am creat o fișă în Excel cu procese de eficientizare a operațiunilor de la bucătărie.
Bucătăria este locul în care mă simt cel mai bine, iar echipa de lucru este o adevărată familie pentru mine. Un preparat excelent nu apare ca prin farmec, iar mie îmi place să colaborez cu oameni care îmi împărtășesc pasiunile și vor să-și vadă clienții zâmbind. Am fost desemnată „angajatul lunii” de șapte ori în ultimii trei ani, mai mult ca orice alt bucătar din lanțul respectiv. Îmi părăsesc slujba de aici deoarece mă mut în Cluj-Napoca.
Încheierea și formula finală a scrisorii de intenție
Acum, că te-ai prezentat în cea mai bună lumină ca bucătar, trebuie să închei scrisoarea de intenție într-o notă pozitivă și politicoasă. Îndemnul la acțiune este soluția perfectă aici. În această frază, îți exprimi entuziasmul pentru noul post și îl rogi pe proprietar/manager să ia legătura cu tine.
Poți opta să-ți treci datele de contact și în paragraful final dacă ai destul spațiu.
Apoi, încheie scrisoarea cu formula adecvată. „Cu stimă”, „Cu respect” sau chiar și un „Mulțumesc” se potrivesc bine.
Dacă aveți nevoie de un bucătar tânăr care este gata să contribuie cu idei, energie și forță creativă, mi-ar face plăcere să vă gătesc ceva la un interviu cu degustare.
Cu stimă,
Amelia Frâncu