Un loc de muncă în alimentația publică poate fi solicitant, dar poate fi și profitabil din mai multe perspective. Banii câștigați, abilitățile noi acumulate, munca în echipă și satisfacția clienților sunt doar câteva dintre numeroasele beneficii.
Totuși, trăim în vremuri incerte și candidații în domeniu pot avea nevoie de puțin ajutor când concurența este dură sau piața muncii se contractă. Acesta este scopul scrisorii de intenție pentru restaurant: să îți dea un avantaj competitiv față de cei cu calificări similare. Aici îți vei demonstra etica profesională și motivația, punându-ți în lumină experiența și calificările relevante.
Exemplu complet de scrisoare de intenție pentru restaurant
Stimate domnule Patrick,
Sunteți proprietarul unei locații cu patru concurenți direcți la trei minute de mers pe jos, așa că vă înțeleg nevoia de a avea un manager care să ofere o experiență impecabilă la standarde culinare maxime.
Bucătăria italiană este în familia mea de două generații. Părinții mei au lucrat timp de 8 ani în restaurantele Claro din Milano, iar eu am preluat ștafeta de la ei și am devenit managerul restaurantului din Piazza del Duomo. Am revenit în țară pentru oportunitatea de a lucra la un concept inovator și mă regăsesc în inițiativa dumneavoastră. Posibilitatea de a avansa la funcția de manager regional mă atrage și consider că le-aș putea oferi multe clienților.
Încerc să dau maximă atenție tuturor aspectelor care influențează satisfacția clienților: creez legături cu cei care frecventează des restaurantul, supervizez formarea ospătarilor, mă ocup de reclamații și servesc și clienții în perioadele aglomerate. Managerii din restaurantele italiene trebuie să se implice și să fie vizibili. În locația anterioară, scorul de satisfacție a clienților a crescut de la 85% la 98% după venirea mea. Am crescut cu 22% sumele cheltuite de clienți prin schimbări în meniu și am crescut profitul prin reducerea risipei și a costurilor, plătind totodată și cele mai bune salarii din oraș.
Datorită unei naturi proactive și cunoașterii aprofundate a bucătăriei italiene, mă implic și în bucătărie, unde mă apropii cât mai mult de personal. Rata de fidelizare a clienților de la angajatorul anterior a fost de 31%, prezența restaurantului pe rețelele de socializare a fost solidă și pot afirma că l-am lăsat în cea mai bună formă.
Mi-ar face plăcere să-mi spuneți cum aș putea să ofer rezultate similare la Via Verona, atât ca manager de restaurant cât și, în timp, ca manager regional.
Cu stimă,
Damian Marin
Secțiunile scrisorii de intenție pentru restaurant
Industria restaurantelor este vastă, însă există numitori comuni între sectoarele sale. Din fericire, indiferent dacă ești chelner, manager, bucătar sau barman, structura scrisorii de intenție rămâne în mare parte similară. Ea nu ocupă mai mult de o pagină și urmează o secvență clară:
- Antetul scrisorii de intenție. La fel ca firma restaurantului, antetul îi arată recrutorului cine ești și ce stil ai. În primul rând, antetul plasează datele personale la îndemâna recrutorului. În al doilea, are un rol de „branding”, consolidând aspectul vizual și prezentarea profesională.
- Formula de salut. Satisfacția unui client depinde de cum este întâmpinat într-un restaurant; la fel, formula de salut stabilește tonul pentru restul documentului. Un simplu „Stimate/stimată” este suficient aici.
- Introducerea. Recrutorii sunt oameni ocupați. În primul paragraf al scrisorii, trebuie să le captezi atenția și să-i duci către corpul argumentației tale.
- Cuprinsul scrisorii de intenție. În corpul scrisorii de intenție te descrii în două-trei paragrafe. Scrie pe un ton îndrăzneț, dar nu arogant, și vino cu relatări și date concrete.
- Încheierea. În fraza finale plasezi un „îndemn la acțiune”, unde arăți că aștepți să fii chemat/ă la interviu.
- Formula de final. Folosește o formulă profesionistă, urmată de numele tău.
Exemplele de scrisori de intenție oferite de noi sunt ideale dacă vrei să te inspiri. Îți recomandăm și modele de scrisoare de intenție din alte domenii similare:
Dacă vrei un ghid mai general despre redactarea fiecărei secțiuni, ai la dispoziție un articol despre cum se face o scrisoare de intenție. În continuare, vom vedea cum redactezi scrisoarea propriu-zisă.
Introducerea scrisorii de intenție pentru restaurant
Recrutorii sunt mereu presați de timp, așa că nu vor sta prea mult să citească toate scrisorile de intenție și să filtreze candidații. Va trebui să faci tot posibilul pentru a formula o introducere profesională și atractivă, în care să arăți din start că ești candidatul potrivit.
Stimată doamnă Marcu,
Ca ospătar și manager de restaurant cu peste 6 ani de experiență, am fost încântat să văd anunțul dumneavoastră de angajare. Fine Dine și-a creat o reputație în elita restaurantelor bucureștene și aș fi onorat să-mi folosesc abilitățile de supervizare și comunicare pentru a contribui la succesul locației. Pregătirea mea ca formator și certificarea Les Roches mă vor ajuta în acest sens.
Vă adresez această scrisoare de intenție pentru a-mi exprima dorința de a aplica la postul de șef de sală publicat pe youjobs.ro. Dețin o diplomă în domeniu și consider că abilitățile mele mă recomandă pentru un loc în echipa dvs.
Stârnește interesul încă de la început cu o relatare sau o afirmație care să facă referire la nevoile recrutorului și să îl încurajeze să citească în continuare. Dacă ai niște date concrete, cu atât mai bine, deoarece câștigi credibilitate și crești în ochii cititorului. De exemplu, ai putea cita un chestionar de satisfacție a clienților, în care punctajul a crescut cu 20% de când te-ai angajat tu acolo.
Încă ceva: exprimările rigide și alambicate („vă scriu”, „vă adresez”, „exprim interesul”) nu spun nimic, oricine le poate copia din sutele de exemple de pe internet. Dacă ai abilități, spune care sunt. Dacă ai experiență, spune cât. În exemplul de mai sus, vezi cum candidatul își „racordează” deja experiența și calitățile la cerințele restaurantului. Această direcție va continua și în cuprinsul scrisorii.
Cuprinsul scrisorii de intenție pentru restaurant
În două-trei paragrafe, corpul scrisorii de intenție va prezenta motivele pentru care ești cea mai bună alegere. Pentru impact maxim, urmează structura de mai jos:
- Prezintă-ți competențele și experiența specifică.
- Arată că înțelegi și că ești perfect adaptat la cultura și deviza restaurantului.
- Scrie o încheiere ambițioasă și memorabilă.
- În aceeași încheiere, maschează un îndemn la acțiune prin care ceri un interviu.
Primul paragraf din cuprins: abilitățile și experiența în prim-plan
Acum ai, în sfârșit, destul spațiu pentru a detalia obiectivele, realizările și scopul candidaturii tale. Secțiunea se gestionează mai ușor dacă dai exemple cu metoda STAR (Situație, Temă, Acțiune, Rezultat). Astfel, vei discuta despre o problemă apărută, nevoia de a o rezolva, măsura luată și rezultatul pozitiv obținut de tine.
Mai concret, cum ai putea organiza secțiunea? Iată câteva puncte pe care îți poți organiza descrierea experienței proprii:
- Servicii clienți. Un restaurant cu prea mulți clienți nemulțumiți nu va rezista prea mult. Cum îi faci pe oaspeți să se simtă bineveniți și răsfățați?
- Eficiența. În legătură cu punctul de mai sus, insistă pe serviciile eficiente și precise. Vino cu exemple în care ai pregătit comenzile rapid și impecabil sau de perioade aglomerate în care ai gestionat fluxul de clienți cu brio.
- Atenția la detalii. Fie că vorbim de alergii alimentare, comenzi înlocuite sau cereri speciale, angajații care pot îmbunătăți experiența culinară prin atenția acordată amănuntelor este mereu la mare căutare.
- Munca în echipă. Arată că îți poți coordona eforturile cu întreaga echipă și că știi cum să relaționezi cu colegii.
- Coordonare/multitasking. Cum te achiți de mai multe sarcini odată și cum le faci bine?
Stimate domnule Patrick,
Sunteți proprietarul unei locații cu patru concurenți direcți la trei minute de mers pe jos, așa că vă înțeleg nevoia de a avea un manager care să ofere o experiență impecabilă la standarde culinare maxime.
Al doilea paragraf: calitățile tale și misiunea companiei
În al doilea paragraf, discută despre motivația și interesul tău față de restaurant, dar și despre eventuala contribuție la misiunea lui.
Arată că ești pe aceeași lungime de undă cu angajatorul și demonstrează nu că te potrivești doar teoretic, ci și practic, prin acțiunile și experiența ta.
Pentru a exemplifica, vom arunca o privire pe site-ul Grupului City Grill. Aici vei găsi misiunea, viziunea și valorile sale, pe care le-am putea rezuma astfel:
- Profesionalism și dedicare
- Etică și cooperare
- Sprijinirea comunității
- Loialitate și muncă în echipă
- Respect
- Încredere
Scrie acest al doilea paragraf (și, eventual, al treilea) în așa fel încât să reflecte valorile companiei. Dacă poți avea o abordare și mai personală, folosește-o: de exemplu, poate ai amintiri plăcute legate de restaurant. Așa, arăți că ai un interes autentic.
Bucătăria italiană este în familia mea de două generații. Părinții mei au lucrat timp de 8 ani în restaurantele Claro din Milano, iar eu am preluat ștafeta de la ei și am devenit managerul restaurantului din Piazza del Duomo. Am revenit în țară pentru oportunitatea de a lucra la un concept inovator și mă regăsesc în inițiativa dumneavoastră. Posibilitatea de a avansa la funcția de manager regional mă atrage și consider că le-aș putea oferi multe clienților.
Încerc să dau maximă atenție tuturor aspectelor care influențează satisfacția clienților: creez legături cu cei care frecventează des restaurantul, supervizez formarea ospătarilor, mă ocup de reclamații și servesc și clienții în perioadele aglomerate. Managerii din restaurantele italiene trebuie să se implice și să fie vizibili. În locația anterioară, scorul de satisfacție a clienților a crescut de la 85% la 98% după venirea mea. Am crescut cu 22% sumele cheltuite de clienți prin schimbări în meniu și am crescut profitul prin reducerea risipei și a costurilor, plătind totodată și cele mai bune salarii din oraș.
Datorită unei naturi proactive și cunoașterii aprofundate a bucătăriei italiene, mă implic și în bucătărie, unde mă apropii cât mai mult de personal. Rata de fidelizare a clienților de la angajatorul anterior a fost de 31%, prezența restaurantului pe rețelele de socializare a fost solidă și pot afirma că l-am lăsat în cea mai bună formă.
Îndemn la acțiune și încheiere: finalul perfect
La final, revino asupra argumentelor principale și arată-ți încă o dată entuziasmul și ambiția. Cere-i politicos recrutorului să te cheme la un interviu, unde să mai discutați despre cum ai putea contribui la succesul locației.
Nu uita să-i mulțumești pentru atenție și încheie cu o formulă de final potrivită („Cu stimă” sau „Cu respect”). Astfel, arăți nu doar că ai maniere, ci și că ești foarte interesat de locul de muncă oferit.
Mi-ar face plăcere să-mi spuneți cum aș putea să ofer rezultate similare la Via Verona, atât ca manager de restaurant cât și, în timp, ca manager regional.
Cu stimă,
Damian Marin
Cum se face o scrisoare de intenție pentru personalul de restaurant fără experiență
Cum ai putea obține un loc de muncă într-un restaurant dacă nu ai mai lucrat niciodată în domeniu?
Primul pas este să înțelegi nevoile restaurantului. Începe cu anunțul de angajare, site-ul și rețelele de socializare. Ce detalii ai putea găsi despre candidatul ideal? Este un restaurant de lux, unde profesionalismul și atenția sunt esențiale? Sau un restaurant adresat familiilor, unde contează viteza de servire și prețul? Dacă restaurantul pe care ai pus ochii nu e departe de tine, ai putea să îl vizitezi pentru a-ți face o idee. Cum este mâncarea? Cum se comportă angajații cu clienții și între ei?
După ce te-ai documentat, gândește-te la calitățile și abilitățile pe care le ai deja și prin care te-ai integra. Comunicarea, atitudinea pozitivă, eficiența, precizia și profesionalismul sunt trăsături pe care le poți avea și fără să mai fi lucrat în HoReCa.
Aspecte principale
- Dacă ai o scrisoare de intenție reușită, candidatura ta ajunge rapid la nivelul următor. Crește-ți șansele de a te angaja și include una în dosarul de candidatură.
- Trebuie să-i arăți conducerii de ce vrei să lucrezi exact în acel restaurant și abilitățile cu care contribui. Nu trimite scrisori generice, ci personalizează-le în funcție de angajator.
- Scrisorile de intenție au o structură simplă și poți să-ți treci toate informațiile pe o singură pagină. Atenție la introducere și încheiere.
- Formatul greșit îți poate compromite șansele de angajare. Modelul corect de scrisoare de intenție te ajută să mergi drept la țintă.