Ai experiență cu Google Docs și ești gata să cauți locul de muncă ideal pentru tine. Bineînțeles, vrei să rămâi în zona ta de confort și să folosești instrumentele pe care le-ai folosit și până acum. Până la urmă, nu-i așa că Google îți ușurează mult viața? Poate că da, poate că nu. Când vrei să creezi cel mai important document din viața ta profesională, modelele de CV-uri din Google Docs îți sunt la îndemână, iar tu trebuie doar să dai clic pe „Template gallery” pe pagina principală și să alegi ce dorești. Totuși este oare chiar așa de simplu?
În acest blog, vom răspunde la această întrebare, și nu numai. Să începem!
De ce aș folosi un model de CV?
Care este rostul unui model de CV? Designerii grafici și redactorii de CV-uri sunt plătiți dintr-un motiv clar: ei sunt experții. Un CV bine conceput și atractiv dă tonul candidaturii tale și îi arată recrutorului că ești un profesionist adevărat chiar după ce a citit primele rânduri. Până la urmă, sunt zeci de modele de CV-uri în Google Docs.
Dacă nu ești designer și nu lucrezi în domeniul creativ, nu merită să depui atâta timp și efort. Pentru a crea un model, trebuie să ții cont de mai multe aspecte, inclusiv:
- fonturile și mărimea textului;
- echilibrul perfect între spațiul gol și blocurile de text continue;
- alinierea și spațierea secțiunilor;
- selectarea culorilor cu bun-simț.
În plus, modelele te scapă de monotonia inevitabilă care apare când stai să formatezi documentul, iar tu poți să le adaptezi cum vrei la fiecare job nou.
Formatele modelelor de CV
N-ai să găsești două cariere exact la fel și nici două CV-uri identice; totuși, formatele de CV-uri au în comun multe caracteristici. De ce? Fiindcă tu trebuie să ai grijă ca recrutorii să găsească ce caută.
Imaginează-ți niște supermarketuri care și-au grupat produsele în ordine alfabetică, altele care și le-au grupat pe categorii, iar altele care le-au ordonat după culoare. Ți-ar fi greu să mai găsești ce cauți dacă ai trece de la un supermarket la altul.
Clienții vor o ordine previzibilă pentru a găsi ce au trecut pe lista de cumpărături, iar recrutorii, la fel. De aceea, și CV-urile în comun au următoarele secțiuni și titluri: Profilul profesional sau secțiunea „Despre mine”, Abilitățile, Istoricul profesional sau Experiența profesională, Educația și, în anumite cazuri, Premii și distincții, Limbi străine, Afilieri (statutul de membru în diverse organizații), Publicații/Proiecte.
Iată cele mai frecvent folosite formate de CV:
- Invers cronologic: formatul de bază, care le arată recrutorilor cu ce te-ai ocupat mai recent și cu ce abilități i-ai putea impresiona.
- Funcțional: dacă ai o profesie în care abilitățile de specialitate întrec în importanță experiența profesională, mergi pe formatul funcțional.
- Hibrid: după cum spune și numele, acest format, numit și „mixt”, îmbină stilul cronologic cu cel funcțional prin plasarea strategică a secțiunii de abilități în partea de sus sau prin evidențierea acesteia cu un bloc de culoare.
Acum, că ai înțeles ce formate poți alege, ești gata să testezi câteva modele de CV-uri Google Docs.
Moderne de CV-uri Google docs
Modelul de CV în Google Docs ideal pentru tine depinde de istoricul tău și de obiectele tale profesionale. În general, este bine să ai puțină varietate și să ai de unde alege, precum vei vedea în selecția noastră.
Începem cu acest șablon, care este și ultima alegere din modelele de pe Google Docs. De ce? Fiindcă este bine ordonat, dă impresia de creativitate și specializare, dar și fiindcă folosește formatul cronologic, pe care cvapp.ro îl recomandă pentru majoritatea candidaților.
Probabil observat că nu are o rubrică cu profil profesional, dar are o secțiune pentru premii („Awards”). Poți schimba titlurile secțiunilor și le poți muta în așa fel încât să pui în lumină aspectele dorite, dar pot apărea probleme de aliniere.
Îți recomandăm și o secțiune de abilități sau competențe care să atragă atenția. O listă simplă va fi trecută cu vederea, deoarece este doar o simplă enumerare separată prin virgule.
Să vedem ce alte șabloane de CV găsim în Google Docs.
Model de CV Google Docs în stil Serif
Acest model de CV de la Google are mai degrabă un format mixt, așa că vei putea să pui în prim-plan acele secțiuni din experiență și competență asociate jobului căutat. Astfel, secțiunea de abilități este segmentată pe fiecare abilitate în parte, iar recrutorii îți vor cuprinde toate calitățile dintr-o privire. Este important și să știi ce abilități profesionale trebuie să treci în CV, lăsându-le deoparte pe cele neesențiale sau mai puțin căutate.
Un alt beneficiu al acestui model este că poți evidenția o serie de eventuale calificări diferite (cum ar fi faptul că vorbești cursiv mai multe limbi străine). Ai de câștigat și dacă lucrezi mai mult pe proiecte (îți recomandăm să pui în CV un link la portofoliu după o scurtă descriere a proiectelor) sau ai multe abilități diferite.
În plus, va trebui să știi cum funcționează modelele Google dacă vrei să lucrezi la spațiere sau la margini sau să elimini una dintre secțiunile din coloana din dreapta.
Personalizarea modelelor de CV în Google Docs
Dacă folosești un model, nu înseamnă că nu îl poți și personaliza. Google Docs se utilizează intuitiv, așa că schimbarea componentelor dintr-un model de CV gratuit va fi simplă.
Da, modelul de CV Coral folosește coraiul ca reper, iar șablonul Modern folosește verdele, dar nu trebuie să te blochezi pe aceste sugestii dacă nu corespund personalității tale profesionale sau imaginii companiei pentru care candidezi.
Același lucru se poate spune și despre stiluri și fonturi. Nu uita totuși de ce am spus că modelele nu au numai avantaje. Când schimbi mai multe elemente, deja ai modificat întregul format, așa că trebuie să nu modifici aspectul care te-a atras inițial sau aranjarea în pagină și alinierea, care au importanță maximă.
Un start mai rapid în cariera proprie
Utilizarea șabloanelor de CV Google Docs îți deschide calea către un CV excelent, dar nu și fără câteva provocări. Dacă nu ai experiență cu Google Docs și nu știi cum să aranjezi fragmentele de text și imaginile, s-ar putea să ți se pară frustrant. Ar fi păcat să trimiți un CV din care ți-au dispărut datele de contact când ai umblat la formatul unei coloane.
Verifică și iar verifică!
Îți recomandăm să-ți recitești mereu CV-ul și să folosești verificatoarele ortografice înainte de a apăsa pe „Trimitere”. Instrumentele de verificare de pe Google Docs nu excelează mereu în cazul limbii române, deoarece au și destule rezultate false, așa că mai degrabă folosești Microsoft Word. Modelele Google Docs conțin caractere fictive, iar așa vei evita un refuz din partea angajatorului fiindcă ai trimis un CV plin de „lorem ipsum”.
Ar fi bine să cauți și o a doua părere. Întreabă un prieten sau un coleg ce părere are.
La o primă vedere, ai spune că modelele de CV de pe Google Docs sunt cea mai bună și rapidă metodă de a-ți găsi un loc de muncă. Totuși, cvapp.ro îți oferă o metodă și mai simplă, cu care mergi la sigur. Cu un șablon Google Docs, e ușor la început, dar greul vine când apar inevitabilele probleme de formatare: ba nu încape textul, ba categoriile nu ți se potrivesc, ba ai mutat câteva cuvinte și au dispărut.
Orice modificare de format înseamnă inerent o posibilă greșeală și chiar și cea mai mică abatere te poate descalifica din cursa pentru jobul visat. Modelele noastre personalizabile sunt integrate în instrumentul nostru de creare a CV-urilor. Trebuie doar să-ți introduci informațiile, iar creatorul de CV-uri se ocupă de restul. Cu un singur clic, ai schimbat culoarea, ai adăugat o secțiune sau ai arătat că cât de prezent ești pe rețelele sociale.
În creatorul de CV-uri, poți salva fără probleme documentul ca PDF, așa că nu îți mai bați capul cu coloane nealiniate sau cu textul de umplutură.
Pe lângă toate aspectele practice, site-ul oferă o gamă mai largă de opțiuni.
O scurtă comparație
Îți propunem o comparație între modelul Vienna din categoria Creativ și modelul Swiss de pe Google Docs.
Nu uita că în modelul Vienna poți nu numai să îți treci abilitățile într-o secțiune laterală care atrage privirile cititorului, dar poți și să le evaluezi pe fiecare în parte. Modelul Swiss plasează secțiunea de abilități în partea de sus a documentului, dar designul nu garantează un impact maxim. Îți recomandăm o listă verticală cu abilități, nu una tip paragraf.
Iar modelul Vienna nu este singurul – noi îți propunem o întreagă categorie de modele de CV-uri creative, cu multe care au și loc pentru poză. Modelele concepute de experți de pe cvapp.ro se încadrează în alte trei categorii: Modern, Simplu și Profesional.
Spre deosebire de un model Google Docs, poți crea cu ușurință diferite versiuni ale CV-ului tău cu diferite modele cu un simplu clic. Această funcție îți permite să adaptezi CV-ul la fiecare loc de muncă, fără a mai fi nevoie să recreezi documentul.
Indiferent de cum redactezi CV-ul, asigură-te că acest document esențial îți reflectă abilitățile de nivel înalt și personalitatea profesională.
Recapitulare
- Modelele gratuite de CV-uri Google Docs pot fi un prim pas excelent pe drumul către un nou job.
- Recrutorii vor să găsească imediat informațiile relevante, așa că trebuie să alegi cu bun-simț formatul.
- Un model Google Docs este doar un punct de plecare. Trebuie să îl personalizezi, dar fii atent la format.
- Fă tot posibilul și corectează documentul înainte de a-l trimite.
- CV-ul este prima și poate singura impresie pe care o va avea despre tine un potențial angajator. Un document memorabil care să te pună în valoare necesită instrumente și modele de top.
- Dacă ești gata să creezi rapid și ușor un CV foarte atractiv, cvapp.ro are modelele pe care le cauți și un instrument de creare a CV-rilor care te ajută să ajungi mai rapid la jobul dorit și reduce erorile.